POZIVAJU NA JEDNAKOST

Ambasada Izraela: Hrvatski prijedlozi izmjena Izbornog zakona su dobrodošli

Presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju, navode

Noah Gal Gendler, ambasador Izraela u Tirani. Screenshot

E. Ć.

8.8.2022

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se na problem izmjena Izbornog zakona naše zemlje te su, između ostalog, govorili i o problemima s kojima se suočavaju nacionalne manjine, uključujući i Jevreje.

Iz Ambasade su poručili da Izrael "pozdravlja ohrabrujuće akcije koje je poduzela BiH s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u državi".

- To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika - ističu iz izraelske Ambasade.


Preimenovanje ulica u Mostaru

Navode da se to odnosi i na Odluku Grada Mostara da preimenuje ulice koje nose imena ustaša, na inicijativu gradonačelnika Marija Kordića i uz podršku Gradskog vijeća Grada Mostara, kao i predsjednika Klubova Srba, Hrvata i Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara.

Dodali su i kako je država Izrael posvećena zaštiti sigurnosti, prava i statusa Jevrejske zajednice širom svijeta, uključujući i Jevrejsku zajednicu u Bosni i Hercegovini.

- Država Izrael podržava nedavne korake koje su poduzele različite institucije Bosne i Hercegovine, koja koristi svim njenim građanima i njenoj jevrejskoj zajednici i nada se da su ovi koraci izraz trenda dobrodošlice i da će i drugi bh. gradovi i njihovi zvaničnici biti inspirirani ovim pozitivnim korakom koji je napravio Grad Mostar i učiniti ispravan izbor kada je u pitanju preimenovanje ulica i javnih ustanova koje nose uvredljiva imena - navodi se u saopćenju.

U saopćenju se ističe kako Izrael u potpunosti podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost.

- S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV - Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika - navode iz Ambasade Izraela.


Legitimno predstavljanje

Oni smatraju kako se taj princip mora poštivati i uzeti u obzir prilikom traženja rješenja za Izborni zakon koji istovremeno mora osigurati dva ključna principa jednakost i nediskriminaciju.

- Jedan od načina da se održe ovi ključni principi je kroz legitimno predstavljanje, što je i verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokraTije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama Izbornog zakona su dobrodošli - poručili su iz Ambasade Izraela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.