SRAMOTNO

Slika govori više od 1.000 riječi: Kako se Efendić brine o djeci

Umjesto da to bude mjesto gdje će biti ljepota doći, sve je zapušteno i oronulo

Piše: N.Ć. - S.P.

8.8.2022

Općina Novi Grad: Ovo je igralište za djecu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

U Višegradskoj ulici u Sarajevu, na području Općine Novi Grad nalazi se zapušteno igralište namijenjeno djeci uzrasta do 12 godina, a mlađima od 6 godina, dolazak je obavezan uz prisustvo roditelja. Kako sve izgleda i oni stariji bi trebali imati nadzor nekoga.

Na igralištu se nalaze dvije ljuljaške, te drvene sprave i rekviziti koji svojim izgledom i ne prikazuju dodatnu sigurnost za igru, pogotovo kada je riječ o mlađoj populaciji.


Obnovljeno 2017.

Park je obnovljen 2017. godine od strane Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II“, ali očigledno je da ono što nam je neko do srca poklonio, nismo cijenili. Prilaz igralištu je veoma nestabilan, cesta nije u potpunosti izgrađen, put je zapušten i pun smeća. 

Kako smo saznali, igralište je projekt Općine Novi Grad, pa je jasno koliko se ova općina i njen načelnik Semir Efendić brinu do djeci. 

Navodno će u budućnosti park biti proširen prema brdu koje je posjed Park Šuma Mojmilo, te će mještani koji žive u toj ulici dobiti i novi parking. Zbog same lokacije, koju je prilično teško naći, posjetilaca nema. Tu obično vikendom borave roditelji sa svojom djecom iz obližnjih naselja koja u svojim mjesnim zajednicama nemaju adekvatno izgrađene parkove.



Semir Efendić ne vodi računa o parku u Višegradskoj ulici. AGENCIJE

Ugrožena sigurnost

Ovo dječje igralište pretvorilo se u zapušteno ruglo koje služi uglavnom kao šetalište za pse. Drvene naprave za igru su manje više u takvom stanju da je njihova upotreba pogubna, drveni prilazi na igralištu su veoma nestabilni, što dodatno ugrožava sigurnost djece koju bi roditelji doveli na ovu lokaciju da se zabave sa svojim vršnjacima.


Bitne činjenice

Mještani ovog naselja, zasigurno su zabrinuti i u dilemi oko preispitivanja u čijoj je nadležnosti i ideji da ovaj park bude samo ružan prizor. Svaki park trebao bi da posjeduje određene kriterije prema kojim će biti napravljen, te kako će izgledati. Dakle, prije svega pažnja se usmjerava na lokaciju u kojoj se park treba graditi.

Druga bitna stvar je da svaki izvođač radova mora naglasiti da su radovi u toku i do kada će trajati, jer više je situacija u kojima djeca prilaze neuređenim u nedovršenim parkovima na kojima može biti ugrožena njihova sigurnost. Treće, ali ne sporedno, park služi da bi se djeca zabavila, mora posjedovati osnovne sprave za rekreaciju poput ljuljaški, klackalica ili tobogana na kojima će se mališani zabavljati, a roditelji imati bar jednu brigu manje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.