REAKCIJE

Finci za "Avaz": To je stav Ambasade Izraela, a ne Ministarstva vanjskih poslova, nema razloga za sekiraciju

Vjerovatno je nakon posjete Dragana Čovića i Milorada Dodika Izraelu, ambasador osjetio potrebu da iznese jedan takav stav, rekao je Finci

Jakob Finci i Noah Gal Gendler, ambasador Izraela u Tirani. AVAZ

Piše: S. S.

8.8.2022

Ambasada Izraela u Tirani, koja je zadužena i za prostor Bosne i Hercegovine, osvrnula se danas, između ostalog, na problem izmjena Izbornog zakona BiH, gdje su poručili da je ključni princip bitan za BiH legitimno predstavljanje, a bez kojeg, prema njihovom mišljenju, nije provodiv ni održiv sistem konsocijacijske demokratije.

O izrečenom stavu Ambasade Izraelu za portala "Avaza" je govorio predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

- Ambasada u Tirani pokriva i BiH, prema tome to je i Ambasada za BiH i vjerovatno je nakon posjete Dragana Čovića i Milorada Dodika Izraelu, ambasador osjetio potrebu da iznese jedan takav stav. Čudno je da je to stav Ambasade, a ne Ministarstva vanjskih poslova Izraela te zbog toga mislim da nema razloga za veliku sekiraciju. A kakve su stvari kod nas to već znamo i najbolje ćemo dokazati drugog oktobra kada budemo glasali - poručio je Jakob Finci za portal "Avaza".

Sa ovakvim stavom izrečenim od strane Ambasade u Tirani Jakob Finci se apsolutno ne slaže.

- S obzirom da je to stav isključivo jedne političke stranke, ne mogu čak reći ni jednog naroda i zbog toga se veoma teško s tim složiti - kazao je Finci za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.