ZABRINUT ZA BIH

Prof. dr. Nabil Naser: Loše nam se piše ako će Rusija i Izrael BiH krojiti Izborni zakon

Uvjeren sam da je kucnuo čas kada odgovorne osobe unutar EU i NATO bi morale korjenito promijeniti svoju politiku i način djelovanja

Prof. dr. Nabil Naser: Po hitnoj proceduri dodijeliti BiH status kandidata za članstvo u EU. Avaz

A. Č.

10.8.2022

Poznati kardiolog i član Predsjedništva SBB-a prof. dr. Nabil Naser nedavno je uputio otvoreno pismo predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel). Danas je ponovo konstatovao da se BiH loše piše i da je narod zabrinut. Njegovo status na Facebooku prenosimo u cijelosti:

- Loše nam se piše ako će Rusija i Izrael Bosni i Hercegovini krojiti Izborni zakon.

U zadnje vrijeme, pogotovo nakon ruske agresije na Ukrajini, moja zabrinutost za sudbinu BiH postaje sve veća i potpuno sam fokusiran na ovo pitanje i danima i mjesecima ova neizvjesnost zauzima u mojim agendama top prioritet i zato sam ranije napisao otvoreno pismo gospodinu Šarlu Mišelu i pozvao sam ga da po hitnoj proceduri dodijeli našoj zemlji status kandidata za članstvo u EU.


Pasivni posmatrači

Pomno sam pročitao intervju prvog čovjeka NATO-a Jens Stoltenberg za podgoričke "Vijesti", u kojem konstatuje da je Bosna i Hercegovina prešla dalek put od konflikata iz 1990-ih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka. Dakle, ovdje se govori o množini, ne samo Rusija, sada imamo i Izrael i za koji dan, sedmica ili mjesec ko zna ko će još biti.

Unatoč njegovoj izjavi u tom intervju: Spremni smo da pojačamo političku i praktičnu podršku BiH, bojim se da ukoliko EU i NATO budu nastavili sa ulogom pasivnih posmatrača i slabo zainteresiranih i tromih igrača, na sceni u skorijoj budućnosti ćemo biti svjedoci da još nekoliko zemalja iz Evrope, okruženja i svijeta na otvoren i direktan način pokušati skrojiti sudbinu naše zemlje i njenog budućeg ustrojstva, što je u svakom slučaju predstavlja opasan presedan i avanturizam sa nesagledivim posljedicama.

Kucnuo čas

Uvjeren sam da je kucnuo čas kada odgovorne osobe unutar EU i NATO bi morale korjenito promijeniti svoju politiku i način djelovanja kako bi bez odlaganja spriječili da dešavanja u Bosni i Hercegovini ne budu po drugi put razlog i uzrok izbijanja novog svjetskog rata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.