DRŽAVNI PARLAMENTARAC

Helez: Rok visokog predstavnika od šest sedmica akteri politike u BIH nisu ozbiljno shvatili

Bojim se da nam se ta neozbiljnost obije o glavu kao što nam se desio i rat i agresija koje smo na početku neozbiljno shvatili, naveo je

Zukan Helez: Dobre su odluke koje se tiču transparentnosti. AGENCIJE

S. S.

10.8.2022

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Zukan Helez poručio je da se rok od šest sedmica, koji je postavio visoki predstavnik Kristijan Šmit, kao rok za dogovor.

- Prođoše dvije sedmice od velikih protesta u Sarajevu ispred sjedišta OHR-a koji su organizovani na poziv SDP-a, a BIH koji su podržale mnoge stranke i nevladine organizacije. Kratkoročno moglo bi se reći da su protestima postignuti ciljevi, jer je visoki predstavnik odustao od izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na tzv. legitimno predstavljanje i na dalje segregacije po etno nacionalnoj osnovi - naveo je Helez.

Niko ne pominje dalje reakcije

Smatra da su nametnute tehničke izmjene izbornog zakona koje u određenim segmentima poboljšavaju transparentnost ukupnog izbornog procesa.

- Međutim od tog dana do danas rijetko ko od probošnjačkih i probosanskohercegovačkih stranaka spominje dalje reakcije Visokog predstavnika i intervenciju istog na politički dio Izbornog zakona i Ustava. Stranke koje su tog dana bile ispred OHR-a već vode bespoštednu i grčevitu borbu za svaki glas iako još nije počela zvanična izborna kampanja. Dok problem za BiH koji "visi u zraku", a koji bi mogao trajno cementirati etnonacionalne podjele i BiH napraviti potpuno nefunkcionalnom državom niko i ne spominje - napisao je.

Vratiti se lobiranju

Visoki predstavnik je jasno rekao da ostavlja političkim akterima u BIH šest sedmica da se pokušaju dogovoriti oko političkog dijela izmjena Ustava i Izbornog zakona, očito da današnji glavni akteri političke scene u BIH to nisu ozbiljno shvatili, poručio je Helez.

- Bojim se da nam se ta neozbiljnost obije o glavu kao što nam se desio i rat i agresija koje smo na početku neozbiljno shvatili. Bojim se da nam se ne ponovi Dejton koji je trajno podijelio Bosnu i Hercegovinu kao nikad do tad u njenoj 1000godišnjoj historiji. Zbog toga pozivam sve ključne političare u BiH koji vole ovu državu da se vrate političkom lobiranju kod ambasada u BiH, zatim kod Visokog predstavnika, ključnih država svijeta i njihovih vlada parlamenata i predsjednika, jer ko ne vidi da druga strana vrši pritisak i još intenzivnije lobira da trajno podijeli BIH taj ne treba da se bavi politikom - zaključio je Helez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.