GRAHOVCI KOD KISELJAKA

Počeli da asfaltiraju prilaz spomeniku, pa pronašli posmrtne ostatke

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS-a, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka

S. S.

11.8.2022

Mjesto gdje su pronađeni posmrtni ostaci. FACEBOOK

Prilikom izvođenja radova na spomen obilježju u Grahovcima kod Kiseljaka jučer su pronađeni posrmtni ostaci. Obaviješteni su pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona i predstavnici Instituta za nestale osobe.

Od 12. do 16. juna 1993. godine snage Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) iz Kiseljaka su, u saradnji s Vojskom RS-a, počinile ratni zločin nad bošnjačkim stanovništvom u području sela Han-Ploča kod Kiseljaka.

Zločinci su tada za četiri dana masakrirali 78 Bošnjaka. Većinu tijela žrtava spalili su u njihovim građevinskim objektima kako bi prikrili tragove zločina.

- Obavještavamo Vas da su radovi na asfaltiranju kod spomen obilježja u Grahovcima obustavljeni. Pronašli smo posmrtne ostatke u dijelu gdje i prošli put, samo ovaj put nisu izgorene - poručili su iz Udruženja porodica poginulih i nestalih "Džemat Han Ploča 93".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.