JOSIP MERDŽO

Generalni sekretar HNS-a: Da bilo koji bošnjački političar uđe u pregovore, drugi bi ga označili kao izdajnika

Čuda su moguća, ali nije realno očekivati da se stranke dogovore do isteka tog roka, istakao je

Merdžo: Implementacije presuda Ustavnog suda nisu predmet trgovine. Screenshot / RTV HB

E. Ć.

12.8.2022

U ovom momentu, nemam informacije da se neki sastanci pripremaju ili dogovaraju, rekao je Josip Merdžo, generalni sekretar HNS-a koji je dodao kako smatra da nije realno da se postigne bilo kakav dogovor u ovo vrijeme.

-  Mislim da bi svaki angažman predstavnika bošnjačkih stranaka u jednom takvom razgovoru bi od strane nekih drugih bio tretiran kao izdaja. Jer kao što možemo čuti, mi njima ne želimo ništa dati, misleći na Hrvate.

Međutim, ovdje treba podsjetiti. Implementacije presuda Ustavnog suda nisu predmet trgovine i tu nekakvog davanja nema. 

Čuda su moguća, ali nije realno očekivati da se stranke dogovore do isteka tog roka, tako da ostaje u mandatu visokog predstavnika da u biti iskoristi ono što je i započeo i mislim da svaka druga varijanta osim, da kažem nametanja onih stvari za koje već znamo otprilike da su bile na stolu, bi bilo jedno popuštanje pred ulicom - izjavio je Merdžo za RTV HB.

- Ako je moguće da ulica vodi međunarodnu politiku i definira međunarodne stavove u BiH, onda to definitivno nije dobro za BiH, a što se tiče izbora mi moramo dobiti pravedno i pošteno rješenje o popuni Doma naroda u smislu legitimnog predstavljanja i zastupanja Hrvata u BiH - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.