LOŠA SITUACIJA U ZEMLJI

Velika Britanija i formalno potvrdila podršku Šmitu za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH

Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava, poručili su

Zvanični London je upozorio kako se politička situacija u našoj zemlji pogoršala posljednjih godina. Avaz

E. Ć.

15.8.2022

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Bosne i Hercegovine Vlade Velike Britanije i formalno je potvrdio da podržavaju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u njegovoj namjeri da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kao i Ustava FBiH.

Britanski državljanin bh. porijekla Tarik Delić je kontaktirao britansku Vladu, a odgovor mu je stigao iz Ministarstva vanjskih poslova.


BiH se suočava sa ozbiljnim problemima

- Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema sa kojima se BiH suočava - naveli su iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zvanični London je upozorio kako se politička situacija u našoj zemlji pogoršala posljednjih godina, ali i da nedostaje volje kod domaćih političara da se to zaustavi. Također, istakli su i kako nema mnogo povjerenja između glavnih političkih stranaka i lidera da se radi na reformama.


Pokazati hrabrost za izvršavanje reformi

- Pozdravljamo namjeru visokog predstavnika da se pozabavi ovom ozbiljnom situacijom tražeći širok i izbalansiran paket mjera izbornog integriteta koji unapređuje funkcionalnost Federacije BiH u Parlamentu, pomaže formiranje Ustavnog suda i pomaže u procesu formiranja Vlade.

Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji je način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo da destabiliziraju zemlju. Nastavljamo raditi sa političkim liderima u BiH i pozivamo ih da pokažu hrabrost da izvrše reforme koje su neophodne za sve građane BiH - poručeno je iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Poruka britanskog Ministarstva vanjskih poslova. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.