SIMBOL OTPORA

Završeni "Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022" - Nanić heroj odbrane BiH

Skup je pozdravila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je naglasila da će historija pisati brojne stranice o velikom viteštvu generala Nanića i njegovih saboraca

S. S./ Fena

16.8.2022

Manifestacija posvećena Izetu Naniću u Bužimu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Izet Nanić heroj je odbrane Bosne i Hercegovine, poruka je sa završnog skupa manifestacije ''Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2022''.

Manifestaciji su prisustvovale brojne zvanice, među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je poručio da se danas odaje počast legendi bosanskohercegovačkog otpora Izetu Naniću.

- Danas obilježavamo formiranje 505. viteške brigade kada se sjećamo jednog od naših najvećih heroja - istakao je Komšić.

"Nevjerovatna odbrana BiH"

Federalni premijer Fadil Novalić je poručio da ponosno stoji u gradu koji je iznjedrio najveće heroje BiH.

Izrazio je zadovoljstvo da je projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brigade ugledao svjetlo dana.

- Posebno sam radostan da je Vlada Federacije BiH učestovala u ovom projektu. Ove godine sa 400.000, a prošle sa 100.000 KM, a na tome nećemo stati - rekao je Novalić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović je istakao da je odbrana BiH po mnogo čemu drugačija od svih ratova koje historija pamti, a da je u mnogim aspektima teško objašnjiva.

- Umjesto da šapatom padne, BiH je napravila nevjerovatnu odbranu koju vojni eksperti nisu dovoljno analizirali niti pojasnili. Vi u Bužimu niste pali u zamku zaborava, a svaki august je u znaku sjećanja - naglasio je Izetbegović.

"Iz udžbenika učiti kako se brani rodna gruda"

Skup je pozdravila i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koja je naglasila da će historija pisati brojne stranice o velikom viteštvu generala Nanića i njegovih saboraca.

- Naša djeca će iz udžbenika učiti kako se herojski brani rodna gruda - poručila je Karić.

Brojne delegacije prije završne svečanosti posjetile su Turbe generala Izeta Nanića i poginulih boraca i šehida 505. viteške brigade, gdje su položili cvijeće i odali počast.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.