KOME SE ŽURI

Nezavisni odbor poslao prijedlog Vladi KS: Traži se smjena policijskog komesara Nusreta Selimovića

Prema informacijama "Avaza", Nezavisni odbor traži da se Selimović smijeni jer je navodno stekao uvjete za penziju, iako se podaci o radnom stažu i ne poklapaju

Nusret Selimović. Avaz

Piše: M. Aš.

16.8.2022

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo poslao je jučer dopis ministru u Vladi KS Admiru Katici u kojem se predlaže smjena policijskog komesara Nusreta Selimovića.


Radni staž

Naime, Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo održao je krajem prošle sedmice sjednicu na kojoj je razmatrao akte Federalnog zavoda PIO/MIO, a koji se odnose na radni staž Selimovića, po kojem je navodno stekao uvjete za penziju.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" Kenan Kapo, predsjednik Nezavisnog odbora.

Kapo tvrdi da je Nezavisni odbor razmatrao na sjednici obavijest Zavoda PIO da komesar ispunjava uvjete za penziju, odnosno da ima 40 godina i 17 dana staža osiguranja.

 - To je jedan od uvjeta za penzionisanje u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima i Zakonu o policijskim službenicima. Mi smo razmatrali taj akt i jednoglasno donijeli odluku i poslali prijedlog prema Vladi KS - kaže Kapo.

Prema informacijama "Avaza", Nezavisni odbor traži da se Selimović smijeni jer je stekao sve uvjete za penziju, iako se podaci o radnom stažu i ne poklapaju.

Naime, kako saznajemo, odgovorne osobe u Zavodu PIO FBiH dale su mišljenje o uvjetima za stjecanje penzije u odnosu na Nusreta Selimovića 18. jula ove godine.

Međutim, ista osoba iz Zavoda PIO na iste okolnosti prije nekoliko mjeseci dala je potpuno suprotno mišljenje, a to je da Nusret Selimović ispunjava uvjete za penziju po godinama starosti, ali s obzirom na to da nije uplaćivan staž po osnovu istog, ne ispunjava uvjete za penziju.


Ko su članovi

Inače, novi članovi Nezavisnog odbora su Kenan Kapo, Esad Solak, Jasmin Idrizović, Adis Šečić, Branislav Bunjevac, Mensud Cibra i Mineta Hrvat. Oni su imenovani u februaru ove godine na period od četiri godine.

Međutim, prema svemu sudeći, iza zahtjeva za smjenu Selimovića krije se nešto drugo, a prije svega činjenica da se pod svaku cijenu želi zaustaviti istraga vezana za Sky aplikaciju, čije podatke putem Europola najprije dobije MUP KS, sa Selimovićem na čelu. Na osnovu podataka i istrage MUP-a KS, do sada je dešifrirano na stotine poruka i uhapšeno više od 50 osoba, među kojima su brojni pripadnici narkomafije i policijski službenici.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.