KLUPKO SE ODMOTAVA

Ko sve strahuje od novih hapšenja: Do koga će Sky istraga stići?

Sve krenulo od privođenja Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića, Keljmendijeva grupa ostvarivala kontakte s osobama u pravosuđu, kako su tajni podaci OSA-e završili kod kriminalaca

Piše: Miralem Aščić

16.8.2022

Objavljujemo shemu: Kakva je uloga direktora OSA-e Mehmedagića u vezi s članovima narkomafije. Avaz

Hapšenje Roberta Radonjića, šefa ureda Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Banjoj Luci, ali i Nedeljka Lubure, glavnog inspektora MUP-a RS, izazvalo je pravu paniku u policijsko-tužilačkim redovima, ali i članovima narkomafije koji su koristili Sky aplikaciju, imali policijsku zaštitu i pri tome dogovarali trgovinu narkoticima!


Ozbiljni dokazi

Da Tužilaštvo BiH, koje je putem međunarodnih partnera, američkog FBI-ja i Europola dobilo podatke o članovima bh. narkomafije, ima ozbiljne dokaze, govori i podatak da su pohapšeni i pojedinci na rukovodećim pozicijama u policijskim agencijama, ali i njihovi pomagači.

No, ovo je tek vrh ledenog brijega. Pitanje je ko je sljedeći na redu i ko je od članova narkomafije još imao pomagače u policijskim, ali i pravosudnim krugovima.

Inače, klupko se počelo odmotavati hapšenjem Bojana Cvijetića, savjetnika Dragana Mektića, bivšeg ministra sigurnosti BiH. Cvijetićeva grupa švercovala je, prema navodima Tužilaštva, kokain iz Srbije i Crne Gore u BiH, a zatim zemlje EU, na čemu je u posljednje dvije godine zaradila više od 11 miliona KM.

Cvijetiću i članovima njegove narkogrupe do sada je blokirana imovina u vrijednosti od 10 miliona KM.

Vjeruje se da je uhapšeni Radonjić bio član Cvijetićeve grupe, kojem je dao i povjerljive podatke OSA-e koji su pronađeni u Cvijetićevom sefu nakon hapšenja.


Zajedno s Cvijetićem, koji je u kućnom pritvoru mjesecima, uhapšeni su i Aleksandar Nikolić te Petar Dukić, ali i pripadnici MUP-a RS. Do sada su zbog aplikacije Sky pala i dva granična policajca Vladan Kovačević i Miloš Lukajić. 

Ranije su uhapšena i dva pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji se dovode u vezu sa švercom narkotika Miloš Nikolić i Miloš Popovac. Prema nalogu Tužilaštva, uhapšen je i sudija iz Bijeljine Jovan Savić, koji je kriminalcima dojavljivao informacije.

Osim toga, raspisane su brojne potjernice, među kojima su i one za ubicama i mafijašima poput Milivoja Lovrenovića Čaruge i njegovog sina Dušana, koji su osumnjičeni u predmetu “Storage”. I oni se dovode u vezu s Cvijetićem i njegovom ekipom.


Četiri policajca

Prije mjesec su pohapšeni i Elvis Keljmendi, Anel Sejfović i Ajlin Ahmić, koji su, također, koristili aplikaciju Sky, a bavili su se uvozom heroina i kokaina, na kojem su zarađivali stotine hiljada eura. Svi su putem ove aplikacije dogovarali brojne nezakonitosti.

Tužilaštvo je prije nekoliko dana na ročištu za produženje pritvora saopćilo da je Keljmendijeva grupa imala kontakte i sa zaposlenima u pravosuđu i policiji, što je sada poseban dio istrage.

Indikativno je, također, da su se više od deceniju krili pravi zaštitnici Keljmendija, a da Osman Mehmedagić, kao direktor OSA-e, ni Nasera ni Elvisa nikada nije želio proglasiti prijetnjom po nacionalnu sigurnost, što je isključiva nadležnost direktora


Sky aplikacija razotkrila ulogu pripadnika narkomafije i pojedinih policijskih struktura #sky 34#. Avaz


Pripadnici SIPA-e nedavno su, također prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili Milana Matkovića, jednog od najtraženijih narkodilera s Balkana koji je bio na potjernici, a uredno je živio u Trebinju i upravljao noćnim klubovima. I on je, vjeruje se, imao zaštitu u policiji.

Do sada su MUP-ovi RS i KS, ali i SIPA i FUP, prema nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili više od 40 osoba koje se dovode u vezu s aplikacijom Sky.

Međutim, hapšenjem Radonjića i Lubure, koji su pritvoreni, počeo se stezati obruč oko nalogodavaca ovih krivičnih djela i onih koji su znali za ove nezakonite radnje, a nisu ih prijavili.


Sklonjena tužiteljica Kajmaković

Početkom prošle sedmice je odlukom v. d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, koji je preuzimanjem ove funkcije pokazao novu snagu Tužilaštva BiH, tužiteljica Diana Kajmaković premještena s pozicije šefice Odjela za korupciju u Odjel za ratni zločin.

Prije toga Kajmaković je sklonjena iz tužilačkog tima koji je radio na Sky predmetima, s obzirom na to da su tokom komunikacije određene osobe spominjale njeno ime. Za sada nema dokaza da je Kajmaković direktno upletena u ovu aferu iako novinar Slobodan Vasković tvrdi drugačije.


Šta je otkrio Slobodan Vasković

Ugledni istraživački novinar Slobodan Vasković navodio je ranije u svojim tekstovima da će Cvijetić biti uhapšen i pritvoren. On je mjesecima prije hapšenja otkrivao njegove rabote. Osim toga, Vasković je najavio i hapšenje grupe Elvisa Keljmendija, ali i objavio poruke između njega i članova narkogrupe u kojima se spominje ime Osmana Mehmedagića Osmice, direktora OSA-e.

Vasković u svojim tekstovima mjesecima tvrdi da je Elvisu Keljmendiju šef Mehmedagić i da ga je Osmica godinama štitio od procesuiranja. Zanimljivo je da to direktor OSA-e još nije negirao.


Timom rukovodi Bojana Jolović

Na čelu tužilačkog tima koji radi na predmetima Sky aplikacije imenovana je nedavno tužiteljica Bojana Jolović. Ona je na ovoj poziciji zamijenila Kajmaković, koja je sklonjena iz tužilačkog tima i pod istragom je.

Jolović sada vodi tim od sedam tužilaca koji uspješno raskrinkava kriminalne grupe koje su putem Skya dogovarale šverc narkotika, oružja, ali i pripremale likvidacije.


Elvis Keljmendi: Zovite Osmicu

Elvis Keljmendi, kada su ga specijalci MUP-a hapsili zbog sumnje da je prijetio novinarima „Avaza“, glasno je pred svjedocima vikao: ”Pustite me, ja sam Osmicin čovjek, zovite Mehmedagića, morate me pustiti”, što se na kraju i dogodilo.

U Srbiji pao Belivuk, u Crnoj Gori Medenica

Dešifriranje aplikacije Sky dovelo je i do hapšenja u Srbiji i Crnoj Gori. Još lani je pohapšena grupa Velje Nevolje Belivuka, protiv kojeg je podignuta optužnica. Zbog veza s njim i Darkom Elezom mjesecima je bila pritvorena i bivša sekretarka MUP-a Srbije Dijana Hrkalović. Uhapšen je ponovo i Darko Šarić. U Crnoj Gori su pohapšene na desetine policajaca. U pritvoru je zbog Sky aplikacije i bivša predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.