PREUZELI ODGOVORNOST

Tužioci u aferi "Respiratori" Hukeljić i Pašić heroji mjeseca Ambasade SAD: Shvatili su važnost borbe protiv korupcije

Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH, poručeno je

Hukeljić i Pašić: Oni su u tužilačkom timu koji učestvuje u predmetu "Respiratori", u kojem se sudi Fadilu Novaliću, Fikretu Hodžiću, Fahrudinu Solaku, Jelki Milićević. Facebook

E. Ć.

16.8.2022

Povjerenje u pravosuđe BIH je na historijskom minimumu posebno kada je u pitanju spremnost pravosuđa na suočavanje s korupcijom, poručila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

- Pandemija koronavirusa dala je dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH. Tužioci Tužilaštva BiH Mirza Hukeljić i Džermin Pašić odbili su da ignorišu štetu koju ljudima ove zemlje nanose pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizovani kriminal. 

Ovi tužioci preuzeli su ogromnu odgovornost u nekima od najznačajnijih javnih suđenja za korupciju ikada pokrenutih u BiH. Trpjeli su nemilosrdne napade optuženih i pojedinih medija.

Ustrajali su usprkos nedostatku podrške i resursa, te rizika od odmazde. Oni su to uradili jer shvataju važnost borbe protiv korupcije i svi ostali tužioci treba da slijede njihov primjer kako bi osigurali demokratsku budućnost u BiH. S ponosom imenujemo Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića herojima mjeseca Ambasade SAD - poručeno je u saopćenju.

Podsjetimo, tužioci Mirza Hukeljić i Džermin Pašić su podigli optužnici u aferi "Respiratori" protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević. Radi se o aferi teškoj 10,5 miliona KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.