IZJAVA ZA "AVAZ"

Mehmedović rezimirao mandat u Parlamentu: Izuzetno neefikasno, sve vrijeme su nas pratile blokade

Kao pozitivne stvari izdvojio je da je usvojeno nekoliko zakona koji se tiču 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila pred BiH, to je značajna stvar, te plan reformi u oblasti odbrane

Šemsudin Mehmedović: Burne četiri godine. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. Spahić

18.8.2022

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) ocijenio je za portal "Avaza" četverogodišnji mandat ovog doma i generalno rada Parlamentarne skupštine BiH kao izuzetno neefikasan. 

- Obzirom na sve moguće blokade koje su pratile ovaj mandatni period ne mogu reći da je bio uspješan rad Predstavničkog doma PSBiH u prethodne četiri godine iz više razloga, a prije svega što je na početku mandata trajalo nadmudrivanje da se napravi politička platforma na bazi koje bi se napravilo Vijeće ministara. To je podrazumijevalo plan reforme u oblasti odbrane i on je usvojen nakon velikih pritisaka zemalja Kvinte - poručio je Mehmedović za portal "Avaza". 

Mandat praćen blokadama

Prije godinu dana je, podsjeća Mehmedović, postojala još jedna višemjesečna blokada.

- Donesena je odluka visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani negiranja genocida, što je bio okidač za neprijatelje BiH, koji su nastavili sa žešćim blokadama unutar BiH i između ostalog Parlamenta BiH. Sve je to kulminiralo nakon agresije Rusije na Ukrajinu, kada se desio pokušaj razvlašćivanja BiH i vraćanje na entitete nadležnosti koje su Ustavom predviđene kao one koje pripadaju BiH. Bilo je burno, ali ne možemo reći da je Parlament BiH bio djelotvoran u svom radu te da je donio značajniji broj zakonskih rješenja, pogotovo zato što nije ispunjeno 14 prioriteta koje je od nas tražila Evropska unija - kazao je Mehmedović za "Avaz".

Parlamentarna skupština BiH praktički nije imala sjednice skoro pola svog mandata, kada se uzme u obzir period prije formiranja Vijeća ministara i period blokada nakon nametanja zabrane negiranja genocida od strane bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

- To je činjenica. Čitav mandat je praćen blokadama i izuzetno je neefikasan mandatni period - mišljenja je Mehmedović. 

Ima i pozitivnih stvari

Na pitanje novinara da li bi mogao nešto izdvojiti kao pozitivno, Mehmedović je rekao:

- Usvojeno je nekoliko zakona koji se tiču 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila pred BiH, to je značajna stvar. Značajan je i plan reformi u oblasti odbrane. Mi smo ispunjavali sve one uvjete koji su postavljeni i napisani u tom planu, što znači da je BiH bliže i NATO-u i Evropskoj uniji. To je ono što bi mogli izdvojiti kao pozitivno, a što se tiče ostalih stvari ne bi se moglo reći da su Predstavnički dom PSBiH, a i generalno Parlamentarna skupština BiH, da su položili ispit pred građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.