ANALIZIRAMO

Ambasada SAD podržala tužioce iz predmeta "Respiratori": Američka poruka bh. političkoj mafiji

Saopćenje Ambasade SAD jasan je signal da snage pravde nisu usamljene u borbi protiv korumpiranog sistema

Hukeljić i Pašić: Nisu pokleknuli pred optužbama. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

18.8.2022

U neobično otvorenom i direktnom saopćenju Ambasada SAD „herojima mjeseca avgusta" proglasila je dvojicu tužilaca koji rade na predmetu "Respiratori" Mirzu Hukeljića i Džermina Pašića.


Jasna poruka

Afera „Respiratori“ nije običan sudski proces. Radi se o, vjerovatno, najvećoj političkoj aferi u modernoj historiji BiH. Podsjetimo, Vlada FBiH, sa SDA-ovim Fadilom Novalićem na čelu, u jeku pandemije koronavirusa, iz Kine je nabavila respiratore u vrijednosti od 10,5 miliona KM.

Ubrzo su se počele otkrivati brojne nepravilnosti vezano uz proces nabavke kupovine, od pokazatelja da su izdvojena sredstva za respiratore uveliko premašivala njihovu tržišnu vrijednost te da se radilo o kriminalnom planu izvlačenja novca preko utvrđivanja da su u pitanju prijenosni, a ne respiratori namijenjeni za intenzivnu njegu, do u konačnici anonimnih apela ljekara KCUS-a da je na navedenim respiratorima, koji su uprkos svemu bili instalirani u ovoj ustanovi, neuobičajeno veliki broj pacijenata završio kobno.

Podsjetimo i da je direktor firme „Verlab“ Admir Badnjević prethodno upozoravao da nabavljeni respiratori imaju problem s kontrolom kisika i da mogu dovesti do „eksplodiranja pluća“.

Zbog sporne nabavke Tužilaštvo BiH je u januaru 2021. podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije FBiH, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije "Srebrena malina”, i Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

Ono što je posebno indikativno je da se u saopćenju Američke ambasade jasno navodi kako je „pandemija koronavirusa dala dodatni prostor beskrupuloznim političarima da pljačkaju javna sredstva namijenjena za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite građana BiH“ te se tužioci Hukeljić i Pašić navode kao pojedinci koji su odbili da ignoriraju štetu koju zemlji nanose „pojedinci uključeni u korupciju na visokom nivou i organizirani kriminal“.

Dalje se navodi da su dvojica tužilaca trpjela nemilosrdne napade od optuženih te pojedinih medija.

Jasno je da se misli na medijsko-paraobavještajnu hobotnicu SDA koja je optuživala tužioce koji su uhapsili Novalića za "udar na Bošnjake" i montiranje procesa.


Ambasador Marfi: Precizno saopćenje. Arhiv

Spremna presuda?

U kuloarima se već uveliko špekulira da je proces protiv Novalića i ekipe samo farsa, odnosno da im je Sud BiH već „pripremio“ oslobađajuću presudu, a u prilog ovakvim tvrdnjama govori i činjenica da je zanimljivim peripetijama na čelo Sudskog vijeća postavljen Branko Perić, sudija koji je u jednom ranijem procesu već oslobodio direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmicu.

Stoga je jasno da je otvorena podrška Američke ambasade tužiocima koji vode proces protiv aktera SDA jasan signal da snage pravde nisu usamljene u borbi protiv korumpiranog sistema.

U tome, vjerovatno, leži i glavni razlog za strah i hajku koju medijski i paraobavještajni krugovi SDA pokušavaju podići protiv SAD i ostalih zapadnih saveznika, iako tu hajku nemušto nastoje skriti iza navodnih izmjena Izbornog zakona, koje bi navodno išle na štetu Bošnjaka.


Novalić: Glavni akter afere. Arhiv

Radončićeva podrška

Fahrudin Radončić jedan je od domaćih političara koji su od početka davali podršku bh. tužilaštvu u istrazi i procesuiranju odgovornih aktera iz afere „Respiratori“.

- Ja sam ministar sigurnosti, nije moje da špekuliram šta radi Tužilaštvo BiH, oni imaju našu apsolutnu podršku. Siguran sam da će ova afera biti istjerana do kraja... Očekujem da će Tužilaštvo zaista podići optužnicu - govorio je Radončić.

Podsjetimo, neslaganje s partnerima u vlasti iz SDA, odnosno njihova odlučnost da zaštite respiratorni kriminal i predstave ga kao udar na Bošnjake, bio je jedan od razloga što je Radončić dao ostavku na mjesto ministra sigurnosti BiH.

Izetbegovićev udar

Lider SDA Bakir Izetbegović od prvog dana stao je u odbranu aktera afere „Respiratori“ i čitav slučaj proglasio „udarom na Bošnjake“, pokušavajući da se sakrije i iza generala Armije RBiH.

- Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koji su počeli imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH - kazao je tada Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.