OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Naredne sedmice počinju suđenja Zori Dujmović, Asimu Sarajliću...

Pred Općinskim sudom u Sarajevu 24. avgusta zakazan je početak suđenja i izlaganje uvodnih riječi u predmetu protiv optuženih Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića

Dujmović i Sarajlić: Uskoro počinju suđenja. Avaz

E. Ć.

18.8.2022

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, koja se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. godine zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji, te im je na taj način pribavila korist u vidu zaposlenja.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Dujmović je od 1. juna 2015. do 1. jula 2016. godine na području Kantona Sarajevo, postupajući u svojstvu službene osobe, kao ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, u namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist, svjesno iskoristila svoj službeni položaj i postupila protivno pravilima službe.

Kako se navodi u optužnici, prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika. Ona je, nakon obavljenog razgovora s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili.

- Nakon toga je Zora Dujmović potpisala rješenja o postavljenju savjetnika ministra za pomenute osobe, iako isti nisu ispunjavali uvjete za poziciju savjetnika ministra propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, pa je takvim svjesnim i voljnim postupanjem omogućila pomenutim savjetnicima zasnivanje radnog odnosa, pribavivši im korist kroz zaposlenje - navodi se u optužnici.

Dujmović je optužena zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” po četiri tačke optužnice. Postupajuća tužiteljica predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijalnih dokaza. U narednom periodu će se zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Sarajevu, piše BIRN.

Suđenje joj počinje 23. avgusta ove godine. Pred Općinskim sudom u Sarajevu dan kasnije zakazan je početak suđenja i izlaganje uvodnih riječi u predmetu protiv optuženih Asima Sarajlića, Sabahudina Delalića i Muhameda Šehovića.

Općinski sud u Sarajevu krajem decembra prošle godine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv njih.

Optužnicom se terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu Stranke demokratske akcije (SDA) Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. Kao kandidati za predsjednika Kantonalne organizacije bili su predloženi članovi Semir Efendić i Fikret Prevljak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.