PROSLAVLJENI GLUMAC

Bešlagić ispred OHR-a: Vi pukli za 6 mjeseci? Zamislite kako je građanima BiH

Nakon rata ste nam obukli luđačku košulju koja se zove Dejtonski mirovni sporazum, onda ste 25 godina samo dizali plate, ništa niste radili, kazao je

Enis Bešlagić: Smiješno je gledati da neko iz međunarodne zajednice sa tolikom platom pukne. SCREENSHOT: INSTAGRAM

S. S.

19.8.2022

Bosanskohercegovački glumac Enis Bešlagić je ispred zgrade OHR-a uputio poruku građanima BiH te visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt).

- Gospodine Šmit, ja sam građanin BiH i obraćam se ispred kancelarije gdje imate finu plaću, kažu oko 25.000 eura pa ne vidim razlog zašto onako da reagujete, izgubite živce. Smiješno je gledati da neko iz međunarodne zajednice s tolikom platom pukne, šta bi trebali uraditi naši građani koji jedva preživljavaju - kazao je Bešlagić.

"Granice su nam katastrofalne"

Onda je uslijedila poruka kompletnoj međunarodnoj zajednici:

- Znate zašto? Zato što vi nas tako puštate da živimo i radimo sa svim što se nama dešava. U ratu ste gledali kako se ubijamo međusobno, četiri godine, mogli ste zaustaviti taj rat. Nakon rata ste nam obukli luđačku košulju koja se zove Dejtonski mirovni sporazum. Onda ste 25 godina samo dizali plate, ništa niste radili.

Bešlagić smatra da zbog ćutanja međunarodne zajednice djeca u BiH odrastaju u nacionalnim torovima.

- Čak ste nam uveli vize da ne možemo izaći iz BiH, da se ne možemo družiti, niste razvijali infrastrukturu, naše granice su katastrofalne. Sve ste omogućili da mi samo odrastamo u nacionalnim torovima. Naša djeca nisu kriva što su odgojena s mržnjom zato što ste vi iz međunarodne zajednice ćutali. I sad ste došli i vi ste pukli za šest mjeseci? Zamislite kako su pukli građani BiH - kazao je Bešlagić.

"Nametnite zakone kakvi su EU, ako želite da budemo dio Evrope"

Pozvao je u svom govoru i visokog predstavnika da nametne zakone kakvi su u Evropskoj uniji.

- Molim vas, znate kako se živi u pravnom poretku, nametnite zakone kako živite u Evropi ako želite da budemo dio Evrope. Ako ne, pustite nas, ne možemo ni vas gledati, idite i vi kući, ionako ništa neće napraviti - zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.