REAKCIJE

Turković: Dodik je iznio niz neistina nakon sastanka sa Kalabuhovom, vlada RS blokira prestanak ovisnosti o ruskom plinu

Ona je dodala kako bi realizacijom projekta bio omogućen i pristup većem broju izvora snabdijevanja, tačnije pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk, Kaspijske regije, gasnih čvorišta EU, te pristup skladištima gasa u regiji

E. Ć.

Turković: Vlada RS, preko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu

Foto: Avaz


Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se na Facebooku gdje je reagirala na izjavu koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio nakon sastanka sa ruskim ambasadorom u našoj zemlji Igorom Kalabuhovom.

Turković je naglasila kako na tom sastanku ponovo nije bilo nikakvih državnih obilježja te to da je Dodik iznio nekoliko neistina u vezi sa projektima izgradnje plinovoda.

Dodik je ustvrdio da "Bošnjaci u Vijeću ministara BiH nisu htjeli glasati o tome". Što je apsolutno izvrtanje teza. Dodik je prešutio pravu stranu priče. A, to je da Vlada RS, preko predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, blokira projekt izgradnje južne interkonekcije putem koje bi BiH prestala biti ovisna o ruskom plinu!

Način odlučivanja apsolutno neprihvatljiv

Naime, na jednoj od nedavnih sjednica Vijeća ministara BiH Tegeltija je predložio da se u jednoj odluci glasa za izgradnju plinovoda prema jugu i izgradnju novog plinovoda prema Srbiji. Takav način odlučivanja je apsolutno neprihvatljiv iz više razloga, a i Ured za zakonodavstvo je upozorio na na niz pravnih propusta u navedenom predlogu.

Međutim, postoji suštinska razlika između ova dva projekta – jedan, južna interkonekcija kojom bi BiH mogla dobijati plin iz drugih izvora, a ne samo iz Rusije, ima sve saglasnosti i pozitivna mišljenja te jasnu osnovu i interes za BiH. Dok, drugi, novi plinovod prema Srbiji, još nema niti jedne saglasnosti, niti su ispoštovane procedure predlaganja, niti za njega ima dokazana potreba.

Južna interkonekcija je od suštinskog značaja za daljnji razvoj distributivne mreže u BiH, kao i za sigurnost snabdijevanja gasom čitave BiH.

Sigurnost snabdijevanja podrazumijeva osiguravanje dva ulaza prirodnog gasa u BiH čime će se moći u svakom trenutku odgovoriti na potrebe potrošača u prirodnom gasu te anulirati bilo kakve ucjene na postojećem pravcu snabdijevanja, kojima smo bili svjedoci proteklih godina - navela je Turković.

Dodik nema iskrene namjere

Ona je dodala kako bi realizacijom projekta bio omogućen i pristup većem broju izvora snabdijevanja, tačnije pristup izvorima gasa iz LNG terminala Krk, Kaspijske regije, gasnih čvorišta EU, te pristup skladištima gasa u regiji.

- S druge strane, novi istočni gasovod prema Srbiji nema pribavljene saglasnosti niti je dokazan osnov niti interes za Bosnu i Hercegovinu da gradi novi veliki plinovod prema Srbiji, odnosno prema ruskom izvoru plina.

Bojim se da Dodik pričom o novom plinovodu prema Srbiji nema iskrene namjere izgradnje, već samo blokiranje projekta kojim će se umanjiti ovisnost BiH od Rusije - napisala je Turković

NA VRH

Podijeli članak na