IZJAVA ZA AVAZ

Magazinović rezimirao mandat u Parlamentu: Svako ko ga ocijeni pozitivno je slijep i ne razumije se u politiku

Nemam hrabrosti da kažem da je ovo najgori mandat, jer svaki put kada sam to rekao oni koji su bili izabrani u narednom periodu su bili još gori, kazao je

Saša Magazinović: Katastrofalan i neproduktivan mandat. ARMIN DURGUT / PIXSELL

Piše: S. Spahić

19.8.2022

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović (SDP) smatra da je protekli mandat u državnom zakonodavnom organu bio katastrofalan i neproduktivan.

- Svako onaj ko bude dao iole pozitivnu ocjenu je čovjek koji je slijep i koji se ne razumije u politiku. Ovo je katastrofalan i neproduktivan mandat obilježen neradom, političkom bahatošću i nefunkcionalnim institucijama, koje su blokirali oni koji smatraju da se političkim reketom, odnosno ucjenama mogu ostvariti politički ciljevi. Najbolja ilustracija protekle četiri godine u Parlamentarnoj skupštini je da je nas nekoliko zastupnika pojedinačno predložilo nego čitavo Vijeće ministara - pojašnjava Magazinović za portal "Avaza".

Smatra to najboljom slikom vlasti u proteklom periodu.

"Da nije bilo pojedinaca neke od sjednica se ne održale"

- Da nije bilo pojedinačnih poslaničkih inicijativa, predlaganja zakona, neke od sjednica ne bi bilo moguće da se održe - mišljenja je Magazinović.

Mandat su obilježile razne blokade i pandemija, a svoj komentar na to za portal "Avaza" dao i Magazinović:

- Za period pandemije se možda može naći opravdanje, ali i tada je bilo mnogo više načina da se rade, nego što su to htjeli vidjeti oni su parlamentarna većina. Što se tiče drugog dijela, koji ocjenjujem kao izrazito neproduktivan i apsolutno mu ne mogu dati niti jedno pozitivnu ocjenu i nemam hrabrosti da kažem da je ovo najgori mandat, jer svaki put kada sam to rekao oni koji su bili izabrani u narednom periodu su bili još gori - kaže Magazinović.

Magazinović je izrazio nadu da će se građani osvijestiti i kazniti političku bahatost i nerad, a nagraditi one koji su imali rezultat i želju da se stvari pomjere naprijed.

- Moj poziv je da, kao kad idemo kod zubara da biramo najbolje, tako da i kada biraju na izborima, neka biraju najbolje i najkapacitiranije bez obzira na stranke - poručio je Magazinović za "Avaz".

Pozitivan je rad nekoliko poslanika

Osvrnuo se onda i na pozitivne stvari iz prethodnog perioda, kako personalno, tako i generalno što se tiče sjednica Parlamentarne skupštine BiH:

- Ono što je moja najveća strast i frustracija u ovom mandatu to je pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Nažalost, taj proces još uvijek nije završen, ali postoje vidljivi pomaci i to je nešto što mi je drago, ali frustracija je tu jer još nije završeno i jer ide jako sporo. Također, nakon 11 godina stajanja u mjestu skoro jednoglasno je usvojio inicijativu o pristupanju BiH Eurotransplantu, kojom će biti omogućeno pri okončanju procesa biti omogućeno da građani BiH dobiju priliku za život kroz međunarodnu saradnju u oblasti transplatacije organa. Ako gledamo Parlamentarnu skupštinu BiH u cjelini jedino pozitivno je nekoliko poslanika koji su svojim radom pokazali da se ne uklapaju u ovo sivilo ili da budem precizniji političko crnilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.