PRIJEDOR

Šarović: U slučaju Ljubije i Alumine će biti posla za pravosuđe

Ako neko prodaje ključni paket onda kada su raspisani izbori onda morate da sumnjate, kazao je

Mirko Šarović: Radi se o špekulativnoj transakciji. SDS

S. S.

19.8.2022

Nećemo prepustiti da se prodaja ključnog paketa akcija Rudnika Ljubije, koja je provedena pod sumnjivim okolnostima, završi na ovakav način i nakon izbora ćemo ovaj slučaj otvoriti i dati šansu pravosuđu da istjera sve do kraja, a one koji su radili špekulativne poslove privede pravdi - kazao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

On je poručio da će isto biti urađeno po pitanju Alumine iz Zvornika kao i solarne elektrane u Trebinju, gdje se, istakao je Šarović, resursi RS-a prodaju u bescijenje u predizbornom periodu.

"Nije dobro za radnike"

Šarović je upozorio da prodaja većinskog paketa Rudnika Ljubije nekom ko nema nikakve veze sa ovom djelatnošću nije dobra za radnike, za ekonomiju RS-a i Prijedor.

- Radi se o špekulativnoj transakciji koji ima za cilj da se onemogući da ključni igrači iz oblasti rudarstva preuzimaju jedan tako važan resurs i da se omogući tajkunsko preuzimanje većinskog paketa i vjerovatno dalje preprodavanje. Jednom smo demonstracijama uspjeli da otjeramo Zotova ali on se ponovo vratio sada sa druge strane preko Izraela i nekih drugih adresa i ponovo su ga pronašli čelni ljudi SNSD, koji su očigledno sa njim u prijateljskim odnosima - kazao je Šarović.

Očito je da se sve to, istakao je predsjednik SDS-a, dešavalo netransparentno bez bilo kakve konkurencije i pokušaja da se pronađe neko ko je ime u ovom poslu, ko bi mogao da unaprijedi ovaj naš resurs i ovu granu ekonomije.

- Ako neko prodaje ključni paket onda kada su raspisani izbori onda morate da sumnjate. Vidimo da se slične stvari dešavaju, ne samo u Ljubiji, nego i u Alumini iz Zvornika. Imamo i novi slučaj sa solarnom elektranom u Trebinju od 100 megavata u kojoj Elektroprivreda bez tendera jedanput dobija tu koncesiju a onda se bez bilo kakvog tendera tu koncesiju, koja vrijedi 100 miliona eura, sada pokušavaju prodati fantomskoj firmi iz Mađarske - napomenuo je Šarović.


"Krčmljenje, izdaja i prodaja"

- Jasno smo rekli javnosti RS-a da se protivimo ovakvom načinu preuzimanja "Ljubije" i ovdje u Prijedoru poručujemo da će to biti predmet analize i revizije nove vlasti u RS-a rekla je potpredsjednica PDP-a i narodna poslanica u NSRS Jelena Trivić.

Trivić ističe da je po ovom pitanju dovoljno pročitati intervju izvjesnog Zotova.

- On je tu sve rekao da za siću kupuje ogromnu vrijednost RS-a. Ono što poručujem nesposobnom i korumpiranom režimu jeste da to neće tek tako proći. Ovo što oni rade sa "LJubijom", "Aluminom" i Elektroprivredom, opisuje jedna riječ: izdaja. Ovo je izdaja nacionalnih interesa. Tim izdajnicima dolazi kraj 2. oktobra i ovo neće proći kako su oni zamislili. Ovo nije njihova RS, nego od naroda i niko nema pravo da radi ovo što oni radi - rekla je Trivić, dodavši da je pobjeda 2. oktobra zadatak i imperativ da bi se zaustavilo krčmljenje, izdaja i prodaja RS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.