STRANAČKO SAVJETOVANJE

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina

Ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između Bošnjaka i Hrvata, poručio je Radončić

Press centar SBB-a

19.8.2022

Radončić u Mostaru: Potrebno je harmoniziranje bošnjačko-hrvatskih odnosa - Avaz
Sa unutarstranaškog savjetovanja u Mostaru - Avaz
Radončić: Stabilna Federacija je najbolji odgovor Miloradu Dodiku i RS - Avaz
Sa unutarstranačke tribine u Mostaru - Avaz
Radončić: Upravo je Mostar mjesto gdje treba reći da je bošnjačko-hrvatsko harmoniziranje odnosa moguće i da je to poslijeratna historija dokazala - Avaz
+3

Večeras je na unutarstranačkoj tribini Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru, između ostalih, govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.


Nacionalna manjina

- Kada su u pitanju bošnjačko-hrvatski odnosi i njihova veoma turbulentna prošlost, koja je u sebi imala tragične dimenzije, upravo je Mostar mjesto gdje treba reći da je bošnjačko-hrvatsko harmoniziranje odnosa moguće i da je to poslijeratna historija dokazala.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović treba znati da nema ništa od trećeg entiteta, kao što i neki drugi trebaju znati da se od jednog konstitutivnog naroda ne može napraviti nacionalna manjina koju će majorizirati.

Dakle, ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između ova dva naroda koji su, uz pomoć Vašingtona, etablirali rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ako su oni u najgorim vremenima mogli osigurati funkcioniranje Federacije BiH, valjda možemo i mi - rekao je Radončić.


Lider SBB-a sa građanima Mostara - Avaz
Radončić sa građanima u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Radončić: Fotografisao se sa građanima na unutarstranačkoj tribini u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz

Stabilna Federacija

On je naglasio da maksimalistički Čovićevi zahtjevi koji su u petak izrečeni ne doprinose mudrom rješavanju otvorenih pitanja između dva naroda, kao što tome ne doprinosi ni stalno junačenje samozvanih lidera građanske opcije.

- Stabilna Federacija je najbolji odgovor Miloradu Dodiku i RS, ali i veliki doprinos očuvanju stabilnosti cijele Bosne i Hercegovine - kazao je Radončić.

Na skupu u Mostaru govorili su i dr. Aida Huseinbegović-Volić, Alma Pašić te Armin Sarajlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.