STRANAČKO SAVJETOVANJE

Radončić: Neće biti Čovićevog trećeg entiteta, ali ni Hrvati ne smiju biti nacionalna manjina

Ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između Bošnjaka i Hrvata, poručio je Radončić

Press centar SBB-a

Večeras je na unutarstranačkoj tribini Saveza za bolju budućnost BiH u Mostaru, između ostalih, govorio i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Nacionalna manjina

- Kada su u pitanju bošnjačko-hrvatski odnosi i njihova veoma turbulentna prošlost, koja je u sebi imala tragične dimenzije, upravo je Mostar mjesto gdje treba reći da je bošnjačko-hrvatsko harmoniziranje odnosa moguće i da je to poslijeratna historija dokazala.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović treba znati da nema ništa od trećeg entiteta, kao što i neki drugi trebaju znati da se od jednog konstitutivnog naroda ne može napraviti nacionalna manjina koju će majorizirati.

Dakle, ne damo formiranje trećeg entiteta, ali nećemo ni participirati u atmosferi konfliktnosti i razbijanja historijski važnog saveza između ova dva naroda koji su, uz pomoć Vašingtona, etablirali rahmetli predsjednik Alija Izetbegović i tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Ako su oni u najgorim vremenima mogli osigurati funkcioniranje Federacije BiH, valjda možemo i mi - rekao je Radončić.

Stabilna Federacija

On je naglasio da maksimalistički Čovićevi zahtjevi koji su u petak izrečeni ne doprinose mudrom rješavanju otvorenih pitanja između dva naroda, kao što tome ne doprinosi ni stalno junačenje samozvanih lidera građanske opcije.

- Stabilna Federacija je najbolji odgovor Miloradu Dodiku i RS, ali i veliki doprinos očuvanju stabilnosti cijele Bosne i Hercegovine - kazao je Radončić.

Na skupu u Mostaru govorili su i dr. Aida Huseinbegović-Volić, Alma Pašić te Armin Sarajlić.

NA VRH

Podijeli članak na