GENERACIJSKI PROJEKAT

Na Koridoru 5C rade se složeni poduhvati, ali najveći izazov tek slijedi

Ipak, najveće iskušenje za investitora, Autoceste FBiH, ali i izvođače radova i kompletnu građevinsku industriju predstavlja priprema i izgradnja tunela Prenj dužine 10,1 kilometar

Izgradnja Koridora 5C prema jugu zemlje je najkompleksnija. Agencije

H. J. I.

20.8.2022

Na izgradnji Koridora 5C u Bosni i Hercegovini trenutno se rade neki od najzahtjevnijih objekata tunela i vijadukata, ali najkompleksniji poduhvat, tunel Prenj, ostavljen je za kraj. 

Izgradnju strateški važne ceste kroz zemlju obilježavaju, a i u ostatku radova obilježavat će - tuneli. Nakon što je poodavno izgrađen i pušten u promet tunel "1. mart" na dionici Sarajevo-Zenica, uskoro će se očekuje završetak i puštanje u promet tunela Ivan na dionici Tarčin-Ivan dužine nešto veće od 1,7 kilometara. 

Ovaj tunel koji skraćuje put od Sarajeva prema Hercegovini, prema posljednjim najavama, trebao bi biti otvoren najkasnije sredinom septembra, piše Indikator. Na Koridoru 5C u Federaciji BiH trenutno aktivno osam gradilišta Počitelj-Zvirovići: Lot1 i Lot2 (most Počitelj), Tarčin-Ivan: Lot1 i Lot2 (tunel Ivan), Ponirak-Vraca (tunel Zenica), Vranduk-Ponirak, Nemila-Vranduk i Poprikuše-Nemila. 

Pravi izazovi tek predstoje

Od zahtjevnih objekata-tunela trenutno se grad tunel Zenica dužine 3,3 km na dionici Ponirak - Vraca i tunel Golubinja dužine 3,6 km na dionici Poprikuše-Nemila. Ovo su trenutno najduži cestovni tuneli u izgradnji, a tunel Golubinja do izgradnje tunela Prenj će biti najduži tunel na Koridoru 5C. Turski Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret gradi ovaj tunel u jako teškim geološkim uslovima. 

U poodomakloj fazi je izgradnja tunela Zenica na kojem se trenutno postavljaju sekundarne obloge. Uz navedene tunele trentuno je najizazovniji rad na mostu Počitelj dužine 980 metara i visine stubova od 66 do 97 metara na dionici Počitelj – Zvirovići. Ovaj posao povjeren je China State Construction Engineering Corporation Limited. Ugovor je potpisan u junu 2019. godine a rok za završetak radova na LOT-u 2 koji uključuje most je 30 mjeseci.

Izgradnja Koridora 5C prema jugu zemlje je najkompleksnija, ali pravi izazovi tek predstoje. Teškoće su se pojavile na dionici Tunel Kvanj – Buna, koja uključuje i gradnju dvocijevnog tunela Kvanj dužine 2,6 km nakon što je poništen konkurs za projektiranje i izgradnju ove dionice. Novi konkurs je raspisan, a ponude se primaju do 10. oktobra 2022. 

Ipak, najveće iskušenje za investitora, Autoceste FBiH, ali i izvođače radova i kompletnu građevinsku industriju predstavlja priprema i izgradnja tunela Prenj dužine 10,1 kilometar. S obzirom da na svijetu postoji svega desetak cestovnih tunela ove dužine, u JP Autoceste FBiH smatraju da je tunel Prenj projekt koji će pokazati sposobnost i spremnost kompanije za najveće domete.800 miliona KM za izgradnju tunela

Prema procjenama, probijanje tunala Prenj trajat će šest godina, a s njegovom izgradnjom trebala bi biti okončana izgradnja cestovnog koridora. Konkurs za gradnju ovog tunela "težak" 800 miliona KM raspisan je 8. jula, a rok za dostavljanje ponuda je 5. septembra. 

Prema najavama iz Autocesta FBiH do kraja godine trebali bi biti završeni radovi na pet od osam aktivnih gradilišta, i to na dionicama Vranduk – Ponirak dužine 5,3 kilometra, Ponirak – Vraca dužine 3,2 km, Tarčin – Ivan (LOT 1) dužine 4,9 kilometara i Tarčin – Ivan (LOT 2) tunel Ivan.

Kao rok završetka 2023. godina iz ovog poduzeća navode dionicu Počitelj – Zvirovići (LOT 1 i LOT 2) dugu 11,1 km, dok je za dionicu Poprikuše – Nemila dugu 5,5 kilometara rok završetka 2024. godina. Uključujući tunel Prenj ukupno 61 km autoceste obuhvaćeno je novim investicijskim ciklusom "teškim" 1,95 milijardi KM kojim Koridor 5C treba biti završen u Federaciji BiH. To uključuje nekoliko dionica u okolini Mostara i od Zenice prema sjeveru, za koje je konkursna procedura u tijeku. 

Izgradnja Koridora 5C zahuktala se i u dijelu koji prolazi kroz RS u ukupnoj dužini 46,6 kilometara. Izgrađena je prva faza Johovac (Tovira) – Rudanka (Kostajnica) dužine 5,65 kilometara i očekuje se njeno puštanje u promet. Druga dionica od Kostajnice do Putnikovog brda, dužine šest kilometara, koja se naziva i dobojskom obilaznicom, prema najavama, trebala bi biti završena tokom 2024. godine. 

Do kraja godine očekuje izbor izvođača radova za izgradnju treće i četvrte faze Koridora 5C. Treća faza obuhvata dionicu od petlje Johovac do petlje Podnovlje dužine oko 13 kilometara, a u četvrtoj dionicu od Vukosavlja do petlje Podnovlje ukupne dužine oko 23 kilometra. Bh. vlasti su najavljivale kako je cilj imati imati završen Koridor 5C u potpunosti do 2028. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.