BH. METEOROLOG

Bakir Krajinović za "Avaz" otkrio kakvo nam vrijeme dolazi uskoro

Ljeto i kalendarski i klimatološki traje još do kraja ovog mjeseca, kazao je Krajinović

Krajinović: Padavine će donijeti olakšanje. AVAZ

Piše: A. Ovčina

22.8.2022

Nakon visokih temperatura u Bosnu i Hercegovinu je stiglo zahlađenje. Također, na području Italije, Francuske i drugih Evropskih zemalja pojavilo se jako nevrijeme.

U četvrtak prošle sedmice je bilo izdato narandžasto upozorenje zbog vrućine, dok je u petak bilo izdato narandžasto upozorenje za padavine.

Kako je za portal „Avaza“ kazao bh. meteorolog Bakir Krajinović narandžasto upozorenje se odnosilo za cijelu BiH.

- Turbulencije u atmosferi smo vidjeli u Italiji i Sloveniji, dijelom u Hrvatskoj i Austriji – kazao je Krajinović.


Kazao je da će ove sedmice biti dosta svježije vrijeme.

- Ljeto i kalendarski i klimatološki traje još do kraja ovog mjeseca. Vrijednosti i temperature zraka koje ćemo imati već se bliže onim pravim jesenjim vrijednostima, iako one minimalne nisu ni blizu, ali maksimalne vrijednosti nakon tri, četiri dana uzastopno u trećoj dekadi mjeseca avgusta kada imamo kišu, odmah to liči na jesen u našim klimatskim uslovima, tako da postepeno prelazimo u novo godišnje doba i vremenske prilike počinju da liče na one jesenje, a ova promjena koja dolazi, prvenstveno će se ogledati u padavinama koje će dobro doći, obzirom da je suša u BiH, ali i svima onima kojima teško padaju ekstremno visoke temperature. Ovaj pad vrijednosti od nekih 10 stepeni Celzijusa, nadam se da će donijeti olakšanje – rekao je Krajinović za portal „Avaza“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.