4.552 BIRAČA ZA OPOZIV

Prebrojani svi glasovi za opoziv načelnika Bratunca: Rok za žalbe do 6. septembra

Predsjednica Općinske izborne komisije je potvrdila da je Komisija u četvrtak i petak, 18. i 19. avgusta, izvršila otvaranje i brojanje glasačkih listića koji su pristigli putem pošte

Opozvan Srđan Rankić. SCREENSHOT

S. S. / Srna

22.8.2022

Načelnik općine Bratunac Srđan Rankić opozvan je na referendumu, potvrdila je predsjednica Opštinske izborne komisije Bratunac Ivana Milanović.

- U ovom momentu možemo definitivno potvrditi da je načelnik opštine Srđan Rankić opozvan - rekla je Milanović za Srnu.

Ukupno, nakon objedinjavanja rezultata sa redovnih biračkih mjesta, glasova putem mobilnog tima, sa nepotvrđenog biračkog mjesta i glasova pristiglih putem pošte, OIK je utvrdio da je za opoziv glasalo 4.552 birača, protiv 3.289 birača, a nevažećih glasačkih listića je bilo 146.

1.314 glasalo putem pošte

Ona je istakla da će rezultati, u skladu sa pravilnikom, biti potvrđeni do 6. septembra, do kada čekaju prigovore i žalbe na brojanje pošte.

- Nakon toga mi potvrđujemo rezultate i Komisija podnosi izvještaj Skupštini - rekla je Milanović.

Ona je potvrdila da je Komisija u četvrtak i petak, 18. i 19. avgusta, izvršila otvaranje i brojanje glasačkih listića koji su pristigli putem pošte.

- Prije nego što smo krenuli u postupak razvrstavanja glasačkih listića i brojanja, prvo smo utvrđivali da li su ti paketi stigli od ovlaštenih lica, odnosno od birača navedenih u biračkom spisku, da li je to lice izašlo na nepotvrđeno biračko mjesto, utvrđivali smo da li se određena lica nalaze na spisku umrlih birača i da li su određene koverte duplirane, odnosno poslate više puta - rekla je ona.

Milanović je rekla da je ukupno pristiglo 1.314 glasačkih listića putem pošte, da je OIK prije samog brojanja odbacio ukupno 390 koverata jer je utvrđeno se određeni broj lica nalazi na spisku preminulih birača, da je određeni broj birača izašao na nepotvrđeno biračko mjesto, te se shodno zakonu pošta odbacuje i ne računa se.

U 60 osoba istekli dokumenti

OIK je odbacio koverte i za lica za koja je utvrdio da su glasala putem pošte, a nisu se nalazila na izvodu iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH.

Komisija je odbacila i oko 60 glasačkih listića lica kojima su bili istekli identifikacioni dokumenti, lica kojima je nedostajao potpis na obrascu i lica koja nisu uopšte priložila odgovarajuće identifikacione dokumente uz obrazac.

- Nakon što smo izvršili eliminaciju tih lica, preostala su nam 924 glasačka paketa za prebrojavanje, a rezultat je bio 911 birača "za", osam protiv opoziva načelnika opštine Bratunac i pet je bilo nevažećih glasačkih listića - rekla je Milanović.

Referendum je održan 7. avgusta, nakon što je Skupština općine Bratunac 7. jula, glasovima 19 prisutnih od ukupno 25 odbornika, donijela odluku o pokretanju postupka opoziva načelnika ove lokalne zajednice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.