"KUPOVINA VREMENA"

Imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH: Svi su pozvani, ali nisu svi bili na razgovoru kod Čavare

Kandidat za sudiju Ustavnog suda, Enver Išerić kaže da se neće odazvati pozivu, jer smatra da je jedini nadležan za intervjuisanje kandidata Visoki sudski i tužilački savjet koji je tu proceduru davno završio

Čavara je pozvao kandidate na razgovor. Avaz

H. J. I. / BHRT

22.8.2022

Četvero sudaca Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine još nije imenovano, a i peta pozicija uskoro ostaje upražnjena. Iako je predsjednik Marinko Čavara izjavio da će taj posao brzo završiti, nema naznaka kada će imena biti upućena u Dom naroda. Čavara je pozvao sve kandidate da dođu na razgovor, da provjeri ostaju li i dalje pri svojim prijavama jer je od oba natječaja prošlo dosta vremena. I dok jedni smatraju da predsjednik nema nadležnost da ih intervjuira, drugi u tome ne vide ništa sporno.

Svi su pozvani, ali nisu svi bili na razgovoru kod Marinka Čavare. Kandidat za sudiju Ustavnog suda, Enver Išerić kaže da se neće odazvati pozivu, jer smatra da je jedini nadležan za intervjuisanje kandidata Visoki sudski i tužilački savjet koji je tu proceduru davno završio.

- Ustavom Federacije BiH i Zakonom o VSTV-u, a to su pravni akti kojima se reguliše pitanje izbora sudija Ustavnog suda, to nije propisano. Po toj logici bi i potpredsjednici Federacije BiH imali pravo da obavljaju intervjue sa svim kandidatima - rekao je Išerić. 


"Čavara kupuje vrijeme"

Potpredsjednici kažu da to pravo nemaju, ali da ga nema ni Marinko Čavara. Milan Dunović tvrdi da ni u Ustavu, ni u zakonu, kao ni u internim aktima ne postoji ovlaštenje predsjednika Federacije da intervjuiše kandidate. Vjeruje da Čavara kupuje vrijeme i čeka da prođu izbori i da Dom naroda, koji donosi konačnu odluku o imenovanju, dobije novi sastav. Tu bi, kaže Dunović, mogao nastati još veći problem.

- Imam informaciju da je VSTV raspisao konkurs za još jednog sudiju, to bi bio peti nedostajući sudija. Koliko znam, jedan od sudija treba biti penzionisan, zbog godina života, sredinom januara. Ukoliko se do januara ne imenuje nijedan sudija, to bi značilo da Ustavni sud Federacije više ne postoji - kaže Dunović. 

U penziju odlazi sudija Kata Senjak, a novi konkurs otvoren je do kraja avgusta. Predsjednik Federacije danas nije bio dostupan za komentar. U ranijoj izjavi za BHT1 poručio je da je njegova obaveza imenovanje sudija Ustavnog suda, te da kandidate poziva isključivo iz praktičnih razloga. Sa tim se slaže i nekoliko drugih kandidata sa kojima smo razgovarali.


Neće biti kvoruma

- Sukladno Ustavu, prva nadležnost predsjednika Federacije je imenovanje Vlade i sudaca Ustavnog suda Federacije BiH. Prošlo je od prvog natječaja tri i po godine, od drugog godinu i pol, pa je prvo pitanje da pitam kandidate da li ostaju kod svojih prijava za natječaj - rekao je Čavara za BHRT.

Iz VSTS-a poručuju da su do sada proveli dva konkursa, jedan u oktobru 2019., a jedan u februaru prošle godine. Sačinili su liste uspješnih kandidata, rangirali ih, a zbog preklapanja ukupno ima 25 kandidata. Predsjednik Federacije treba odabrati četiri, koliko trenutno nedostaje sudija, a Dom naroda donosi konačnu odluku većinom glasova prisutnih delegata. O Čavarinim pozivima ne bi da govore.

- Tu činjenicu ne želim komentarisati, budući da se ne tiče nadležnosti Vijeća i jer joj svi pokušavaju dati političku konotaciju, što u svim situacijama želim izbjeći - rekao je Halil Lagumdžija, predsjednik VSTV-a.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa pri Ustavnom sudu već ne funkcioniše jer nema dovoljno sudija. Ukoliko niko ne bude imenovan do sredine januara naredne godine, u Ustavnom sudu, od ukupno devet ostat će samo četvoro sudija, što znači da neće biti kvoruma za donošenje odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.