OTVORENO

Akademik Žarko Papić za "Avaz": Šmit je rekao tri notorne istine

Lideri NiP-a i SBB-a Konaković i Radončić se otvore za razgovore i dožive linč da su izdajnici bošnjačkih interesa

Papić: Zašto je OHR postao problem. Agencije

Piše: Al. Bajramović

23.8.2022

Slučaj “Šmit“ je samo vrh ledenog brijega, a stvarni problem su potpuna konfuzija i nejedinstvo međunarodne zajednice u pristupu BiH te šibicarenje, jad i bijeda domaće politike koja se nije u stanju dogovoriti o bilo čemu.

Bošnjačka elita

Ovo je za „Avaz“ kazao akademik Žarko Papić komentirajući nedavnu reakciju Kristijana Šmita (Christian Schmidt), ali i napade na visokog predstavnika koji ne prestaju.

Smatra da je, nakon 27 godina postojanja i 24 godine bonskih ovlasti koje su mu na raspolaganju, OHR postao problem. Podsjeća da SNSD već duže vrijeme negira mandat visokog predstavnika, da je njegova najava izmjena Izbornog zakona naljutila bošnjačku elitu te da postoje najave da će se napadima na Šmita priključiti i HDZ.

- Niko sad njim nije zadovoljan zato što je čovjek pokušao riješiti problem. Linč je počeo nakon intervjua u kojem je Šmit rekao tri notorne istine. BiH je država s tri konstitutivna naroda, pa upravo zbog toga ne može biti ista kao neke evropske zemlje. Na to je krenulo ponovno negiranje

konstitutivnosti naučnofantastičnim tezama punim neznanja i arogancije da je konstitutivnost uveo Milošević. To je van pameti jer, ako se neko zalagao za princip „jedan čovjek – jedan glas“, to je bio Milošević, jer je znao da je Srba najviše i on će dovijeka biti na vlasti - kaže Papić.

Dodaje da Šmit pokušava naći rješenje u smanjivanju ovlasti domova naroda, sprečavanju blokada, jačanju ovlasti Predstavničkog ili Doma naroda.

- S druge strane, on pokušava osigurati pozitivnu diskriminaciju za manjinu, što je svojstvo građanskog društva u Evropi, da bi se osigurala politička ravnopravnost. U ovom slučaju, riječ je o Hrvatima. S bošnjačke strane se odbija i razgovarati o tome. Lideri NiP-a i SBB-a Konaković i Radončić se otvore za razgovore i dožive linč da su izdajnici bošnjačkih interesa. To govori da domaća politika i ovi lideri nisu sposobni da vode ni mjesnu zajednicu - ističe Papić.

Prave neprijatelja

Iako smo se u niz navrata uvjerili da budućnost BiH zavisi od podrške Zapada, naš sagovornik potvrđuje da je zaokret probosanske politike naspram EU i SAD očigledan, a neprijatelja pravi i od Šmita.

- Bit ću direktan. Najviše me brine to što bošnjačka politička elita odbija Zapad, a okreće se ka Istoku. Mora se govoriti otvoreno. Da li neko vidi da su Rusija i Iran u strateškom savezu u posljednjih mjesec i po?! Nemoguće je izbjeći utisak da se napušta zapadna, evropska orijentacija - smatra Papić.

Neće da razumiju

Uvjeren je da međunarodna zajednica, posredstvom Šmita, dva mjeseca pred izbore pokušava riješiti problem Izbornog zakona zato što se plaši raspleta na globalnoj sceni najesen.

- Ljudi su htjeli da stabilizuju BiH, prvenstveno FBiH, kako bi blokirali mogućnost separatizma iz RS. To niko ne želi da razumije - pojašnjava Papić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.