AVAZ NA LICU MJESTA

Mario Nenadić izabran za direktora Udruženja poslodavaca FBiH: Ciljane grupe su nam radnici

Sagledat ćemo nedostatke na tržištu i krenuti u to formalno i neformalno obrazovanje, najavio je Nenadić

Piše: A. Kukić

23.8.2022

Sa današnje press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Sa današnje press konferencije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Udruženje poslodavaca Federacije BiH održalo je press konferenciju na kojoj je, između ostalog, predstavljen i novi direktor, a to je Mario Nenadić, bivši premijer Kantona Sarajevo.

Adnan Smailbegović, predsjednik UPFBiH kazao je da će u narednom periodu u fokusu biti povećanje plaća.

- Naručili smo studiju prošle godine od akademskih profesora vezano za minimalnu plaću koju smo prezentirali Sindikatima. Zalažemo se za povećanje standarda, plaća naših radnika, ne samo minimalne već svih radnika - rekao je Smailbegović.


Smanjenje sive ekonomije

Parafiskalni nameti su tema kojom se Udruženje također bavi, te tematika vezana za bolovanje o čemu su mediji u prethodnom periodu izvještavali. Dodao je da je nužna liberalizacija tržišta.

- Ako poslodavac izdvoji 1.000 maraka, država uzme 425 maraka. Mi mislimo da je opterećenje od 30 posto maksimalno i da bi čak bili u Evropskom vrhu. Nismo uspjeli doći do toga rezultata, a rezultiralo bi smanjenjem sive ekonomije - ukazao je Smailbegović.

Podsjetio je da više od polovine zemalja ima 0 dana koji idu na teret poslodavaca. Kazao je da je u svojoj firmi imao iskustvo da je žena bila pet godina na bolovanju.

Procedure za uvoz radnika su dosta jednostavnije u entitetu RS, dok je u FBiH od šest mjeseci do godinu dana potrebno. U RS čak 20 dana traje prikupljanje potrebnih dokumenata za radnike iz inostranstva. Zatim je podsjetio da se Udruženje u proteklom periodu bavilo i poboljšanjem poslovnog ambijenta i da je upućena inicijativa za usvajanje seta zakona Vladi FBiH, tj. Parlamentu.

- Čekat ćemo novu vlast i intenzivirati aktivnosti - rekao je Smailbegović.


Nenadić jednoglasno izabran

Mario Nenadić je predstavljen kao novi direktor Udruženja poslodavaca FBiH, te se ovom prilikom obratio medijima.

- Iskoristio bih priliku da se zahvalim na ukazanom povjerenju svim planovima, jednoglasno su me izabrali za direktora Udruženja - istakao je on.

Nenadić je kazao da će insistirati da se pomogne vlastima da kreiraju propise kojima će se poboljšati radno okruženje, omogućiti jednake uslove poslovanja.

- Nastavit ću aktivnosti poslovno-obrazovnog centra, ciljane grupe su nam radnici i budući radnici. Sagledat ćemo nedostatke na tržištu i krenuti u to formalno i neformalno obrazovanje - kazao je Nenadić.

Također će raditi na ojačavanju saradnje sa sindikatima, dodaje.

- Na dobrom smo putu da kroz naše upravljačke strukture damo doprinosa poslovnoj zajednici u FBiH - rekao je i dodao da imaju plan da omasove Udruženje koje i sada ima 20.000 članova.


Godinu i po tražili pravu osobu

eladen Pandurević se na početku obraćanja zahvalio medijima koji prate rad Udruženja poslodavaca FBiH.

- Godinu i po dana smo tražili novu osobu i našli smo pravu osobu. Ostat ću tu još godinu i po dana - rekao je Pandurević, bivši direktor Udruženja.

Smailbegović je govorio u uvezenoj radnoj snazi.

- BiH ima definirane kvote i one su popunjene. S obzirom da RS uvozi one se i probijaju. Ima radnika i na crno, to se vidi, dovoljno je otići na gradilišta i vidjeti da se priča turski jezik. Preduzeća od javnog interesa dobivaju dozvole mnogo lakše. BiH treba blizu 30.000 radnika u ovom trenutku, pokazuju neke procjene. Otišlo je puno vozača, kuhari, sobarice, konobari... - rekao je Smailbegović.

Poreskih aspekt je isti za uvezene radnike, kao i za domaće. Nema razlike u principu, platni razred je isti. Kaže da se ne uvozi radnik da bi bio manje plaćen nego da ga ima uopće.

Dodaje da uvoz radne snage nije jedino rješenje.

- Predlagali smo da se u zakon uvede sezonski rad studenata. To je u ugostiteljstvu jako dobar model, da student zaradi, a da imate radnika u toj špici sezone - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.