BRČKO DISTRIKT

Dodik najavio da će tražiti na Predsjedništvu raspravu o plinovodu i ulasku Gazproma

Dodik je danas u Brčkom rekao da su dvije civilizacijski važne stvari za ovaj kraj - plinovod i autoput upravo čekaju saglasnost lokalnih organa i Brčko distrikta da bi se moglo ići dalje

Milorad Dodik na ranijim sjednicama Predsjedništva BiH. ARMIN DURGUT / PIXSELL

S. S.

23.8.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH tražiti da se stavi na dnevni red saglasnost za prelazak plinovoda preko granične linije Srbije i BiH, čime bi se ispunili svi uslovi da "Gazprom" uđe u tako nešto.

Dodik je danas u Brčkom rekao da su dvije civilizacijski važne stvari za ovaj kraj - plinovod i autoput upravo čekaju saglasnost lokalnih organa i Brčko distrikta da bi se moglo ići dalje.

Ugovor o izgradnji autoputa

- Očigledno da zbog situacije na globalnom nivou "muslimanska" strana ne želi da daje te saglasnosti. Mi smo tu nešto blokirani, ali vjerujem da će prevladati razum i da ćemo imati to. Veoma je važno što prije doći do tako jednog važnog energetskog potencijala, kao što je plinovod i za Brčko distrikt - izjavio je Dodik novinarima u Brčkom nakon sastanaka sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika Skupštine Distrikta Sinišom Milićem i Ivom Filipovićem.

Dodik je napomenuo da će sutra predstavnici RS-a sa kineskom kompanijom potpisati ugovor za izgradnju autoputa od Vukosavlja do granice sa Brčko distriktom negdje u Lončarima.


Još se nije probila trasa

Prema njegovim riječima, razlog što do sada nije obuhvaćen Brčko distrikt je to jer strukture još nisu probile trasu, a bez toga nije moglo da se razgovara.

- Mislim da je veoma važno da se što prije to završi kako bi nastavili sa gradnjom auto-puta. Mi nudimo Brčko distriktu da RS finansira izgradnju autoputa po koncesionim uslovima koji su inače za svako treće ili deseto lice ovdje po zakonima i Brčko distrikta i drugim jer smo zainteresovani da nastavimo izgradnju od Brčkog do Bijeljine - naveo je Dodik.

On je podsjetio da je ranije počela izgradnja mosta na Savi prema Srbiji, koja završava taj most i gradi autoput od Rače do Kuzmina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.