SARAJEVO

ODIHR otvorio posmatračku misiju povodom Općih izbora u Bosni i Hercegovini

Fokusirat ćemo se na nekoliko stvari u vezi s izborima i zbog toga su s nama politički, pravni, izborni i medijski analitičari, rekao je Tejler

Peter Tejler. PRINTSCREEN

A. O.

24.8.2022

Vodeći tim Promatračke misije OESS-a Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posjetio je danas Centralno izborno vijeće Bosne i Hercegovine i najavio da će i ove godine njihova promatračka misija procijeniti izborni proces u BiH.

Predstavnici SIP BiH i ODIHR-a na sastanku su razgovarali o ispunjenju ranijih preporuka OESS-a i razmjenili informacije o dosadašnjim aktivnostima u pripremama Općih izbora u Bosni i Hercegovini zakazanih za 2. oktobar i izrazili zadovoljstvo što proces pripreme, bez obzira na sve izazove koji ga prate od početka, ide dobro i u skladu s izbornim kalendarom.

ODIHR-ov tim čine: Peter Tejler (Švedska), Masel Negi (Marcell Nagy) (Mađarska), Deliana Kirilova Popova (Bugarska), Barbara En Dejvis (Ann Davis) (SAD) Nadin Has (Nadine Haas) (Luksemburg), Maria Kraus (Rumunjska), Mariam Tabatadze (Gruzija), Iegor Tilpunov  (Ukrajinka).



Sa održanog susreta. ODIHR

Ambasador Peter Tejler, šef ove posmatračke misije, kazao je kako je tim ODIHR-a stigao u BiH na poziv vlasti, te kako će 13 međunarodnih eksperata učestvovati u radu ovog tima.

- Fokusirat ćemo se na nekoliko stvari u vezi s izborima i zbog toga su s nama politički, pravni, izborni i medijski analitičari. (…) Pridružit će nam se i 24 dugoročna posmatrača koji će, nakon kratkog uvoda, biti raspoređeni širom zemlje u multinacionalnim timovima od dva posmatrača i pratit će izborni proces na regionalnom nivou kako bismo pokrili cijelu zemlju - dodao je ambasador Tejler.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.