ZAJEDNO PROTIV SAMOVOLJE

Veliki broj građana iz oba entiteta na protestima protiv gradnje deponije smeća u blizini Filipovića

500 metara odavde bilo je smetljište koje je trajalo deset godina i za tih deset godina u mjesnoj zajednici Jošanica umrla su 32 stanovnika, kazao je Vilotić

Piše: A. Bajramović

24.8.2022

Protesti kod Foče - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Stanovnici općina Foča (RS) i Foča u FBiH okupili su se na lokalitetu u blizini mjesta Filipovići, na kojem je lokalna vlast počela izgradnju deponije smeća, kako bi zatražili obustavljene izgradnje ili će je, kako su poručili, svim sredstvima sami spriječiti. 

Na protestima i Srbi i Bošnjaci

Prostor na kojem je već uništena značajna površina šume pripada općini Foča u RS ali bi odlaganje smeća ugrozilo zdravlje stanovnika više od 30 sela u obje općine. Zbog toga su danas skupa protestirali i Srbi i Bošnjaci.

- Neka svi vide šta se dešava s ovim narodom. Borićemo se svim sredstvima, raspoloživim i neraspoloživim, pravnim i nepravnim. 500 metara odavde bilo je smetljište koje je trajalo deset godina i za tih deset godina u mjesnoj zajednici Jošanica umrla su 32 stanovnika. Od karcinoma. Sad imamo devet oboljelih od karcinoma. Ovdje su ljudi iz Ustikoline, Bošnjaci i mi Srbi iz Jošanice, niko to neće dozvoliti - kazao je Boro Vilotić iz Jošanice za portal "Avaza".

Boro Vilotić: Neka svi vide šta se dešava sa ovim narodom. A. BAJRAMOVIĆ

"Ovo je zločin"

Od karcinoma su oboljeli i otac i brat Dževada Merkeza iz Cvilina.

- Ovo je zločin i treba poslati jasnu poruku. Najveći ludak ne bi ovo mogao zamisliti. Cilj je iseljavanje kompletne doline do Goražda jer ovdje ako se napravi deponija ovdje života nema ni Srbima bi Bošnjacima - istakao je Merkez.

Skupu je prisustvovao i načelnik općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija koji je kazao da su radovi započeti bez saglasnosti ove lokalne zajednice, uprkos činjenici da je lokacija u neposrednoj blizini administrativne entitetske crte. Građani koji su se okupili najprije na lokaciji na kojoj je početa izgradnja a potom i na magistralnom putu Foča - Goražde poručili su da će sljedeći put blokirati saobraćaj i organizirati masovnije proteste ako radovi budu nastavljeni. 

Dževad Merkez, kojem su oboljeli brat i otac. A. BAJRAMOVIĆ

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.