CENTRALNI BIRAČKI SPISAK

Pojašnjenje Centralne izborne komisije BiH: Broj uključuje i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH

Za tačnost i ažurnost podataka potrebnih za izradu Centralnog biračkog spiska odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima

A. O.

Ukupan broj birača u Centralnom biračkom spisku, zaključno sa stanjem na dan 18. avgust ove godine u 24:00 sata, je 3.368.666

Foto: PRINTSCREEN / ILUSTRACIJA


S obzirom na značajan broj medijskih upita i veliko interesovanje javnosti, iz Ureda za informiranje Centralne izborne komisije BiH o izborima objavili su dodatno pojašnjenje a koje je vezano za broj birača upisanih u Centralni birački spisak za Opće izbore u BiH koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine.

Ukupan broj birača u Centralnom biračkom spisku, zaključno sa stanjem na dan 18. avgust ove godine u 24:00 sata, je 3.368.666. Taj broj uključuje i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH (putem pošte ili u DKP-ima).

- Naglašavamo da Izvode iz Centralnog biračkog spiska za birače koji glasaju u Bosni i Hercegovini, Centralna izborna komisija BiH izrađuje na osnovu podataka iz službenih evidencija drugih nadležnih organa.

Evidencije o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine vode nadležna ministarstva unutrašnjih poslova, evidenciju o državljanstvu Bosne i Hercegovine vodi Ministarstvo civilnih poslova BiH, dok evidencije o rođenju i smrti punoljetnih državljana BiH vode nadležni matični uredi.

Agencija za identifikacione dokumente (IDDEEA) održava i vrši cjelokupnu tehničku obradu svih podataka iz naprijed navedenih evidencija, te ih dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH radi izrade Izvoda iz Centralnog biračkog spiska.

Za tačnost i ažurnost podataka potrebnih za izradu Centralnog biračkog spiska odgovoran je organ nadležan za vođenje službenih evidencija o tim podacima.

Jedina evidencija koju Centralna izborna komisija BiH samostalno vodi je evidencija podataka na osnovu kojih je izrađen Izvod iz Centralnog biračkog spiska za birače iz inostranstva i taj Izvod kreira isključivo na osnovu ličnih prijava birača koji moraju dostaviti odgovarajuće dokaze.

Sva pitanja u vezi sa brojem stanovnika u Bosni i Hercegovini, migracijom, vjerodnostojnošću prijavljenog prebivališta, odnosno ažurnosti evidencija o umrlim licima su pitanja za nadležne organe koji vode i održavaju te evidencije.

Centralni birački spisak je javan i nalazi se na linku Centralna izborna komisija BiH (izbori.ba) i upisom prezimena, imena i JMB-ja je jednostavno moguće izvršiti provjeru da li se ime nalazi na CBS-u za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 2. oktobra 2022. godine, navode iz Ureda za informisanje Centralne izborne komisije BiH. 

                                                                                                

NA VRH

Podijeli članak na