STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Safet Mušić za „Avaz“: Nije isključeno da BiH bude na meti novih cyber napada

Otkrivanje afere nabavke naoružanja iz istočne BiH za ekstremne klerikalne grupe u Crnoj Gori i najnovije zvanično priznanje Vlade da je Crna Gora izložena cyber napadima iz Rusije potvrđuju navode o hibridnoj prijetnji, kaže Mušić

Piše: A. Bajramović

27.8.2022

Mušić: BiH oslonjena na međunarodnu pomoć. AVAZ

Komentirajući situaciju u susjednoj Crnoj Gori, odakle dolaze informacije o kontinuiranim cyber napadima ruskih službi na državnu informatičku infrastrukturu, ekspert za sigurnost Safet Mušić kaže da je Crna Gora očito pod različitim vrstama pritiska sa više strana.

Očekivane aktivnosti

Dodaje da se radi o koordiniranim akcijama, koje sadrže elemente hibridnog ratovanja.

- Otkrivanje afere nabavke naoružanja iz istočne BiH za ekstremne klerikalne grupe u Crnoj Gori i najnovije zvanično priznanje Vlade da je Crna Gora izložena cyber napadima iz Rusije potvrđuju navode o hibridnoj prijetnji. To se može posmatrati i u kontekstu globalnih pozicioniranja, odnosno geopolitičkih poteza, kao što je primjer sa aktivnostima ruskih vojnih brodova u Jadranskom moru, te reakcije snaga NATO-a. Procjene međunarodnih eksperata su govorile da će doći do pokušaja prebacivanja pažnje sa Ukrajine na prostor Balkana, pa se.može reći da su, na neki način, ove aktivnosti i bile za očekivati. Međutim, Crna Gora je članica NATO-a i razmjenjuje obavještajne informacije sa njima, te joj je dostupan i sistem zaštite i suprotstavljanja hibridnim prijetnjama, što olakšava odbranu u toj oblasti – kaže Mušić.

S druge strane, BiH je u oblasti cyber sigurnosti i zaštite još uvijek oslonjena na međunarodnu pomoć i podršku, kaže Mušić, a tako će biti i u narednom periodu.


Odgovorno ponašanje

- U ranijem periodu zabilježeni su cyber incidenti u regionu koji su se prenosili na više država, pa i na BiH, tako da nije isključeno da BiH ponovo bude meta novih cyber napada. Jako je važno da se svi u sistemu, koji je nadležan za suprotstavljanje takvim prijetnjama, ponašaju odgovorno, da se poštuju procedure i pravila, ali i da se izbjegava prenošenje i plasiranje neprovjerenih informacija i širenje lažnih vijesti. Svoju ulogu imaju i nadležna tužilaštva u smislu da prate situaciju i reaguju pravovremeno – ističe Mušić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.