FRANKFURT

Održan skup "Jačanje veza između BiH i dijaspore u Njemačkoj"

Mislim da svi oni koji u svojoj profesiji imaju veliku kompetenciju, talenat, dobar imidž su najbolji ambasadori za BiH, rekao je Ahmetović

Sa održanog skupa. PRINTSCREEN

Piše: A. O.

27.8.2022

Skup pod nazivom "Jačanje veza između Bosne i Hercegovine i dijaspore u Njemačkoj" održan je danas u Frankfurtu. 

O važnosti tih veza su govorili predstavnici Bundestaga, bh.diplomatsko-konzularnih pradstavništava i više od 130 visokoobrazovanih osoba iz BiH koji žive i rade u Njemačkoj.

- Mislim da svi oni koji u svojoj profesiji imaju veliku kompetenciju, talenat, dobar imidž su najbolji ambasadori za BiH kao dijaspora u Njemačkoj i pokazuju da je BiH dobra država, demokratska, evropska i moderna - izjavio je Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu.

Adis Ahmetović. PRINTSCREEN

Predstavnici bh. dijaspore u Njemačkoj, koji su pored ostalog iznijeli nekoliko prijedloga, među kojima su otvaranje Konzulata u njemačkoj saveznoj zemlji Sjeverna Rajna-Vestfalija, udruženja svih udruženja, klubova i organizacija, usklađivanje ciljeva, formiranje ministarstva za dijasporu, imenovanje savjetnika u bh. dijasporu, imenovanje savjetnika u bh. vlastima iz dijaspore, jer kako kažu, ne može se pričati onako kako se govori u BiH.

O njoj može samo govoriti neko iz dijaspore. 

Ustavne i izborne reforme

Bosanskohercegovačka intelektualna dijaspora danas je na skupu u Frankfurtu usvojila niz zaključaka koje su proslijeđene na relevantne adrese u zemlji i svijetu. U cijelodnevnoj raspravi je učestvovalo preko 130 intelektualaca, doktora nauka, univerzitetskih profesora, inžinjera, doktora medicine, predsjednika bh udruženja.

U zaključcima je istaknuto da se domicilni bh stanovnici, nastanjeni izvan BiH, zalažu za suverenu i cjelovitu BiH ravnopravnih naroda i građana, s potpunim građanskim i ljudskim pravima i slobodama po uzoru na Njemačku i većinu država u Evropskoj uniji. U zaključcima se ističe i zalaganje za BiH kao punopravnu članicu Evropske unije i NATO.

Ustavne i izborne reforme, ističu, trebaju da se implementiraju na cijeloj teritoriji BiH u skladu sa svim presudama Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci, Pilav, Zornić, Pudarić i Šlaku), što će ujedno spriječiti diskriminirajuće favorizovanje etničkih konstituentnih grupa.

Sa skupa je upućeno energično protivljenje mogućem neprincipielnom nametanju izbornog zakona od strane visokog predstavnika, koji bi građane BiH doveli u neravnopravan položaj i još veće produbljivanje etničkih podjela na uštrb građanskog koncepta.


Sa održanog skupa. PRINTSCREEN

Glasanje na biračkim mjestima

Sa skupa je otišao i prijedlog Vladi Njemačke da operativno implementira principe nedavno usvojene Rezolucije o BIH u Bundestagu.

U nastavku zaključaka predloženo je CIK-u da razmotri i omogući glasanje na biračkim mjestima, bez potrebe glasanja poštom, u svim većim gradovima gdje u značajnom broju živi bh dijaspora.

Okupljeni su uputili zahvalnost aktuelnoj njemačkoj Vladi na inicijativi za izmjene i dopune registrative koja reguliše mogućnost dobijanja njemačkog državljanstva bez potrebe odricanja od državljanstva BiH (dvojno državljanstvo), kao i inicijativa nadležnim institucijama BiH za formiranje ministarstva za dijasporu. U zaključcima se apeluje na bh. dijasporu da zajednički radi na projektima koji će imati za cilj očuvanje maternjeg jezika I kulturnog identiteta.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili zastupnici u Bundestagu Adis Ahmetović i Boris Mijatović, generalni konzul BiH u Frankfurtu Višnja Lončar i generalni konzul BiH u Štutgartu (Stuttgartu) Began Muhić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.