ODGOVORILI MARFIJU

Ambasada Rusije: Cijeli svijet je vidio kako SAD brani Afganistan, Irak, Libiju i Jugoslaviju

Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona, kazao je

Igor Kalabuhov reagirao na intervju Marfija. AGENCIJE / DEJAN RAKITA / PIXSELL

S. S.

28.8.2022

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) prije dva dana je poručio da "BiH neće ostaviti Rusiji", na šta je uslijedila reakcija Ambasade Rusije u BiH.

 Iz Ambasade Rusije smatraju da tvrdnje Majkla Marfija imaju "rupe u logici rasuđivanja".

Njihov osvrt na intervju Majkla Marfija prenosimo u cijelosti.

"SAD ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom"

- Gospodin ambasador elokventno govori o poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine i odmah bez oklijevanja izjavljuje da Sjedinjene Države "neće prepustiti BiH Rusiji". Kao da Bosna i Hercegovina nema svoj suverenitet, kao da je slabo dijete koje treba štititi. Polazimo od toga da su građani zemlje – Bošnjaci, Srbi, Hrvati, ostali – jaki i samopouzdani ljudi koji su prošli kroz teška iskušenja i stoga su sposobni da se brane, kao i da pregovaraju. Bez lažnih "visokih predstavnika", bez uvredljivog vanjskog tutorstva brojnih "posebnih predstavnika".

Rasuđivanja gospodina ambasadora jasno pokazuju nesklad između riječi i djela Vašingtona. Cijeli svijet je vidio kako je on nedavno "branio" Afganistan, a ranije - Irak, Libiju, Jugoslaviju. Sada Sjedinjene Države aktivno "brane" Europu, polako ali sigurno, rekli bismo profinjeno, dovodeći je u stanje ne samo političke, već i ekonomske nemoći.

Sve to samo potvrđuje da SAD, čiji je temelj napola rascijepljen, a pukotine se produbljuju, organski ne prihvata države sa stvarnim suverenitetom, sposobne da se zauzmu za sebe. Upravo u tome je smisao proxy-rata protiv Rusije, koji je organizirao "zasnovan na pravilima" dominacije i segregacije i stoga osuđen na propadanje “zapadni svijet”.

"Histerični, nesuvisli povici demagoga"

U stvari, Vašington samo potvrđuje poznatu izreku – Bože, sačuvaj me od (“dokazanih”) prijatelja...

Što se tiče Rusije, takođe imamo svoje nacionalne interese koje branimo. Ali za razliku od zapadnih zemalja, izvježbanih u licemernoj retorici, mi preferiramo otvoren i drugarski dijalog sa našim partnerima u Bosni i Hercegovini. Naš način vođenja razgovora predviđa mirno, jasno iznošenje argumenata, kao i trezveno, objektivno sagledavanje odgovora. Općenito, bilježimo upravo takav pristup. Nažalost, ponekad kao odgovor čujemo histerične, nesuvisle povike demagoga. Neka im Bog sudi - poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.