RAZVOJ POLJOPRIVREDE

Sejad Herceg za "Avaz": Veliki resursi nam ostaju neiskorišteni

Plasman proizvoda bit će siguran kada proizvođači u svom selu budu imali prerađivačke centre

Piše: A. Kukić

29.8.2022

Herceg: Formirati mikrolidere. Avaz

Koliko je značajna vlastita poljoprivredna proizvodnja, najviše smo osjetili u periodu agresije Rusije na Ukrajinu, kada je izvoz pšenice bio obustavljen, a stanovništvo BiH je sve nade polagalo u susjednu Srbiju kako ne bismo ostali bez zaliha brašna.

Poljoprivrednici već nagovještavaju da će ove zime biti loša situacija jer je 80 posto kukuruza u BiH sprženo zbog suše, a potrebna im je i finansijska podrška države za jesenju sjetvu.


Teško stanje

Penzionisani profesor ekonomije i jedan od osnivača Mreže organskih proizvođača jugoistočne Evrope Sejad Herceg podsjetio je u razgovoru za „Avaz“ da BiH ima veoma dobre resurse za bavljenje organskom poljoprivredom i da smo uspjeli plasirati na tržište med s područja BiH koji je dobio zlatnu medalju za najbolji kvalitet. Međutim, kapacitete koje imamo ne iskorištavamo na najbolji način.

- Trenutno stanje u proizvodnji hrane je vrlo teško zbog svih ovih turbulencija poput povećanja cijena, raznih troškova energenata i slično. Ali, s druge strane, nama u BiH to može biti šansa da napravimo hranu za svoje tržište, za svoje stanovništvo i tako ćemo stvoriti mogućnost da formiramo mikrolidere u svakoj mjesnoj zajednici koji će što brže i kvalitetnije preuzeti proizvod od naših proizvođača. Na taj način će plasman proizvoda biti siguran kada proizvođači u svom selu imaju proizvodni i prerađivačke centre. Tako ćemo novac ostaviti tu i plasirati proizvod na naše tržište, a ujedno i jačati državu - rekao je Herceg.


Ruralni razvoj

Kroz strategiju za ruralni razvoj svake godine se ulaže više od 60 miliona evropskih sredstava, stoga Herceg naglašava kako bismo ulaskom naše zemlje u Evropsku uniju dobili pristup mnogim fondovima.

- Primjera radi, Slovenija nije uspjela iskoristiti ni 20 posto sredstava koliko joj se nudi, Hrvatska je iskoristila 12-13 posto, i Srbija povlači ta sredstva, to su milijarde. Moramo uspostaviti proizvodnju hrane na našim tržištima. Također, mladima moramo stvoriti ambijent i dobre uvjete, kao i politički ambijent, o proizvodnji racionalno razmišljati na način da proizvođač ima siguran plasman proizvoda, jer bez toga velike proizvodnje padaju, nemaju mogućnost razvoja i opstanka - istakao je Herceg.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.