SARAJEVO

Delegati HDZ-a i SNSD-a pokrenuli inicijativu za smjenu Bisere Turković

Delegat Dragan Čović (HDZ) je kazao da Bisera Turković ne radi ništa samoinicijativno, nego u dogovoru sa strankom

Sa današnje sjednice Doma naroda PSBiH. FENA

S. S.

29.8.2022

Na zahtjev Kluba delegata Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te uz podršku delegata iz Kluba Srba, na sjednici, predloženi dnevni red dopunjen je inicijativom za smjenu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković (SDA), a kasnije su delegati to i izglasali.

Zaključak je glasio da se traži od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) da pokrene proceduru smjene ministrice vanjskih poslova, a kao razlozi su se mogli žuti neprofesionalizam i djelovanje bez usaglašavanja.

"Ne radi ništa samoinicijativno"

Delegat Bakir Izetbegović (SDA) je rekao da je riječ o izuzetno aktivnoj i profesionalnoj ministrici te da nema ničeg samovoljnog u njenom djelovanju.

Delegat Dragan Čović (HDZ) je kazao da Bisera Turković ne radi ništa samoinicijativno, nego u dogovoru sa strankom.

Ocijenio je da je nedostatak i to što Bosna i Hercegovina nema zakon o vanjskim poslovima te kritikovao činjenicu da BiH nema zakon o vanjskim poslovima.

"Ne poštuje nikoga"

- Razumijem vas iz bošnjačkog naroda da ne otvarate ta pitanja da se ne bi zamjerali. Za Bošnjake radi po svijetu zadnje četiri godine. Vodi vanjsku politiku uime jedne političke opcije - poručio je Čović.

Delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) je rekla da Bisera Turković vodi vanjsku politiku u korist jednog naroda i jedne stranke.

- Ne poštuje nikoga - Predsjedništvo, Vijeće ministara, ne poštuje ni ovaj parlament. Naša je nesreća što nemamo zakon o vanjskim poslovima, kojim bi se postigao minimum dogovora o vanjskopolitičkim ciljevima. To je Bisera Turković dobro iskoristila - kazala je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.