SARAJEVO

"Avaz" na licu mjesta: Obilježen Dan Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban"

Nakon izlaganja o osnovama srednjevjekovne Bosne akademik Kurtćehajić je dao kratku državno-pravnu vertikalu Bosne do današnjih dana ukazujući na probleme sa kojima je Bosna i Hercegovina suočena danas i kako ih može riješiti

H. J. I.

29.8.2022

Sa današnje akademije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Povodom Dana Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" u prostorijama hotela Evropa upriličena je proslava kako Dana Akademije tako i 833 godine od napisane Povelje Kulina bana. 

Nakon intorniranja himne Bosne i Hercegovine i uz prisustvo uglednih zvanica uvodnu riječ imao je generalni sekretar akademik prof. dr. Nedžad Korajlić koji je pozvao Predsjednika Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" akademika prof.dr. Suada Kurtćehajića da održi prigodno predavanje "Bosna od Kulina bana do današnjih dana".



Prvi državni dokument

Predsjednik BANUK-a Suad Kurtćehajić naglasio je da danas obilježavaju Dan Akademije i Dan Povelje Kulina bana.

- Razlog osnivanja Akademije je da postoji potreba da se ipak taj trust mozgova objedini da može pomoći, na neki način i određenim idejama, državi i da se ne posmatra pasivno u situaciji kad je Bosna bila bitku za opstanak, a i danas je bije - kazao je na toj svečanosti akademik Kurtćehajić, dodajući da je to multietnička akademija.

Za Povelju Kulina bana, koja je napisana 29. augusta 1189. godine, kaže da je prvi državni dokument koji Bosna ima u svojoj historiji, a kako je istaknuo, smatra se i među najstarijima na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Kurtćehajić naglašava da je Povelja nedvojben i jasan dokaz da je Bosna bila nezavisna država te da se iz sadržaja Povelje i načina na koji je Kulin ban garantirao dubrovačkim trgovcima slobodnu trgovinu, može zaključiti da Kulin ban to nije mogao uraditi da nije bio neosporni vladar Bosne.


Uručena Povelja i Zahvalnice BANUK-a

Nakon izlaganja o osnovama srednjevjekovne Bosne akademik Kurtćehajić je dao kratku državno-pravnu vertikalu Bosne do današnjih dana ukazujući na probleme sa kojima je Bosna i Hercegovina suočena danas i kako ih može riješiti.

Nakon predavanja uslijedila je dodjela Povelje našem akademiku prof.dr. Izetu Mašiću inače redovnom članu Svjetske ali i Evropske akademije nauka i umjetnosti kao i Zahvalnice zaslužnim institucijama i pojedincima za podršku radu akademije.

Svečanoj Skupštini prisustovali su Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike (SBB) i Sanela Prašović-Gadžo predsjednica Kluba zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Pored njih, prisustvovali su i brojni akademici, ambasadori, osobe iz javnog života.... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.