SRAMOTNO

Devastirana nekropola Krstac: "Ko je ovo uradio da Bog da mu se kosti ovako izvrtale"

Ispale su lobanje i kosti, svi sljemenici i ploče su prevrnuti, nagnuti i gurnuti radi prolaska lokalnog puta

E. Ć.

29.8.2022

Devastirana nekropola Krstac - Avaz
Devastirana nekropola Krstac - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Emir Medanhodžić, nezavisni istraživač ilirskih gradina i stećaka, koji sa grupom entuzijasta "Fondacije čuvari baštine Bassania" provodi istraživanja na polju historije, na svom Facebooku objavio je fotografije devastacije nekropola Krstac, kod Konjica.

Ispale su lobanje i kosti, svi sljemenici i ploče su prevrnuti, nagnuti i gurnuti radi prolaska lokalnog puta. 

Ovo je slika i prilika zaštite naše baštine. Tolike institucije sa stotinama zaposlenih i platama od 3.000 - 5.000 KM i niko ništa ne reaguje. Toliki Zavodi ,Instituti, Komisija, Muzeji, Fakulteti, Ministarstva, Kantoni, Općine i svi kažu nije u našoj nadležnosti. U emocionalnom sam šoku i izvinite na grubim riječima. 


Medanhodžić: Naša ljubav prema Bosni i njenoj bogatoj baštini će prevladati sve prepreke.. Facebook

Ko je ovo uradio da Bog da mu se kosti ovako izvrtale. Izgleda da apeli i molbe u ovoj zemlji ne daju efekta. Ovaj sistem ne funcioniše, a tim uhljebima u kancelarijama je dobro. Pitam se je li ova sva naša aktivnost borba protiv vjetrenjača. Eto sada će nam opet pred izbore obećavati kako će više brinuti o zaštiti kulturne baštine i finansijski podržavati naše aktivnosti. Ma sve u finu materinu.

Nama samo Bog može pomoći. Ali naša ljubav prema Bosni i njenoj bogatoj baštini će prevladati sve prepreke. Bože oprosti im ne znaju šta rade... - napisao je Medanhodžić.

On je poželio državi BiH sretan rodni list Povelje Kulina Bana od 29. avgusta 1189. godine i poručio da čuvamo našu baštinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.