PROSLAVA DANA BANUK-A

Video / Predavanje akademika Suada Kurtćehajića: "Od Kulina bana do današnjih dana"

Akademik Kurtćehajić je ukazao da je Povelja Kulina bana najstariji državni dokument Bosne i jedan od najstarijih državnih dokumenta sa prostora bivše Jugoslavije

Piše: H. J. I.

29.8.2022

Povodom Dana Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" u prostorijama hotela Evropa upriličena je proslava kako Dana Akademije tako i 833 godine od napisane Povelje Kulina bana.

Nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine i uz prisustvo uglednih zvanica uvodnu riječ imao je generalni sekretar akademik prof.dr. Nedžad Korajlić koji je pozvao Predsjednika Bosanske akademije nauka i umjetnosti "Kulin ban" akademika prof. dr. Suada Kurtćehajića da održi prigodno predavanje "Bosna od Kulina bana do današnjih dana".

Akademik Kurtćehajić je ukazao da je Povelja Kulina bana najstariji državni dokument Bosne i jedan od najstarijih državnih dokumenta sa prostora bivše Jugoslavije. Izdao ju je 29.08.1189. godine Kulin ban vladar srednjevjekovne Bosne Dubrovčanima i iz njenog sadržaja u kojem se vide jasne garancije Dubrovčanima da mogu slobodno da hodaju i trguju Bosnom i da imaju njegovu zaštitu nedvosmislen je zaključak da je takav oblik garancije mogao dati samo onaj koji je suvereno vladao Bosnom.


Nakon izlaganja o osnovama srednjevjekovne Bosne akademik Kurtćehajić je dao kratku državno-pravnu vertikalu Bosne do današnjih dana ukazujući na probleme sa kojima je Bosna i Hercegovina suočena danas i kako ih može riješiti.

Pogledajte predavanje akademika Kurtćehajića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.