OVO NIJE PRVI TAKAV ČIN

SDP: Gašenjem signala N1, SDA i BH Telecom vode BiH u društvo autokratskih režima

Od upada specijalnih policijskih jedinica u redakciju Dnevnog avaza, preko prijetnji Draganu Bursaću i Senadu Hadžifejzoviću i prekida napajanja električnom energijom za FACE televiziju do sadašnjeg ušutkivanja još jednog nezavisnog medija

SDP: Iz demokratskog smo prešli duboko u rang hibridnih režima, samo nas malo dijeli od statusa autoritarne diktatur. SDP

E. Ć.

29.8.2022

Gašenje signala televizije N1 na platformama BH Telecoma uoči početka izborne kampanje je cenzura kakva je nezapamćena u demokratskim društvima, navode iz SDP-a.

- Po uzoru na Aleksandra Vučića, SDA se zloupotrebom javnih resursa polako ali sigurno obračunava sa medijima koji gaje kritičko promišljanje, naročito onima koji se usude kritikovati vlast. Ovo nije prvi takav čin. 


Kontinuitet obračuna sa "nepodobnim" medijima

Od upada specijalnih policijskih jedinica u redakciju Dnevnog avaza, preko prijetnji Draganu Bursaću i Senadu Hadžifejzoviću i prekida napajanja električnom energijom za FACE televiziju do sadašnjeg ušutkivanja još jednog nezavisnog medija, svjedočimo kontinuitetu obračuna sa novinarima i "nepodobnim" medijima. Saopštenje televizije N1 samo je potvrda ovih tvrdnji.

Ovo su neki od ključnih razloga zašto je Bosna i Hercegovina dosegla novo dno u indeksu demokratičnosti država. Iz demokratskog smo prešli duboko u rang hibridnih režima, samo nas malo dijeli od statusa autoritarne diktature. Zauzimamo 95. mjesto iza Tanzanije i Kenije, u društvu smo još Sijera Leonea i Maroka.


SDA dovela BiH na rub diktature

Postupak BH Telecoma i ušutkivanje nezavisnih medija uoči kampanje sigurno će nas pogurati još par mjesta unazad iza još niza afričkih i azijskih zemalja. SDA je Bosnu i Hercegovinu dovela na rub statusa diktature koju faktički živimo. Istina, ona je ipak trostrana vladavina SDA-HDZ-SNSD. Sve što rade, rade zajedno. Tako SDA prati Vučića kao uzor za kontroliranje medija.

SDP BiH ovim putem traži da se televiziji N1 kao mediju osigura besplatan pristup platformi, pod jednakim uslovima kao i za druge informativne televizijske programe. 

Ukoliko BH Telecom, odnosno SDA, ustraju u ukidanju signala televizije N1 u diktatorskom maniru, nakon izbora trebaju očekivati žurne smjene rukovodstva koje umjesto vođenja brige o javnom interesu i poticanju demokratizacije javnog prostora služi za političko širenje medijskog mraka - saopćeno je iz SDP-a BiH.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.