PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Osmanović uoči sjednice za "Avaz": Zakon o državnoj službi, koji sam predložio, nije prošao komisiju

Adil Osmanović je predložio dopune Zakona o javnim nabavkama, ali, kako kaže, jučerašnje usvajanje dopuna ovog zakona je uvrstilo gotovo kompletan prijedlog čiji je on predlagač

Adil Osmanović: Podržat ću Zakon o odbrani. AGENCIJE

Piše: S. S.

30.8.2022

Šef kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović kazao je za portal "Avaza" da se na današnjoj ovog zakonodavnog tijela ne nalaze neka od suštinskih pitanja.

- Ono što možemo očekivati je da se usaglase neki prijedlozi koji su se ranije nalazili na dnevnom redu, a nije bilo saglasnosti, kao zakoni o PDV-u, akcizama, ali i neki zakoni za koje su poslanici bili predlagači, ali nešto suštinski bitno ne vidim da bi se moglo dešavati - kazao je Osmanović za portal "Avaza".

Zakon o javnim nabavkama

Adil Osmanović je predložio dopune Zakona o javnim nabavkama, ali, kako kaže, jučerašnje usvajanje dopuna ovog zakona je uvrstilo gotovo kompletan prijedlog čiji je on predlagač.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je supredlagač također Osmanović, ali on nije prošao na Ustavnopravnoj komisiji.

- To je i ranije bio zaključak, kojim se zadužuje Vijeće ministara da se izmjeni zakon, kako bi se uveo javni registar državnih službenika. Raspisivanje javnog konkursa išlo bi u elektronskoj formi. Ocjenjivanjem sekretara, a tako bi se ostvarila mogućnost i napredovanja, ali i njihove smjene ako nisu zadovoljili - rekao je Osmanović za "Avaz".

Na dnevnom redu i izmjene Zakona o odbrani

Na dnevnom redu su izvještaji komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta o PDV-u.

- Na dnevnom redu su inicijative poslanika da se izdvoji 200.000 KM za obnovu Partizanskog groblja u Mostaru te da se zaduži Predstavnički dom zadužuje UIO i Graničnu policiju da postavi na svim graničnim prijelazima uredne, čiste i pravilno istaknute zastave Bosne i Hercegovine - poručio je Osmanović za "Avaz".

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o odbrani.

- To je inicijativa da se u ovakvim situacijama, kada se radi o požarima i kada je potrebna intervencija da su potrebna dva glasa članova Predsjedništva, umjesto dosadašnjeg načina glasanja kada je potrebno jednoglasno i naravno da ću to podržati - zaključio je Osmanović za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.