PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Poslanici neće u hitnom postupku raspravljati o izmjenama Zakona o zastavi BiH

U Ustavu BiH se niti na jednom mjestu ne pominje termin "zajedničke institucije", a 13 puta se pominje "institucije BiH", kazao je Zvizdić

Denis Zvizdić: Riječ o jednom od najvažnijih zakona. FENA

Piše: S. S.

30.8.2022

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odbili su da se u hitnom postupku izjasne o izmjenama Zakona o zastavi BiH.

Predlagač ove inicijative bio je Denis Zvizdić (NIP), a ona nije prošla zbog nedostatka entitetske većine. Za ovu inicijativu je bilo 17 poslanika, a protiv 14.

"Posljedice korištenja termina su dalekosežne"

Ovim izmjenama bi se termini "zajedničke institucije" u tekstu ovog zakona promijenile terminima "institucije BiH".

- Tekst zakona je vrlo jednostavan, ali posljedice korištenja termina "zajedničke institucije", umjesto institucije BiH, su vrlo kompleksne i dalekosežne po historijski kontinuitet i državnost BiH. Neću se sada baviti kako je došlo do usvajanja zakona sa ovakvom formulacijom, a riječ o jednom od najvažnijih zakona - kazao je Zvizdić.

"Ne smije biti dio niti jednog pravnog akta"

Ukazao je da ovakva formulacija ne smije biti dio niti jednog pravnog akta BiH. 

- U hijerahiji pravnih normi zakoni moraju biti usklađeni sa ustavom, kao najvišim pravnim aktom. U Ustavu BiH se niti na jednom mjestu ne pominje termin "zajedničke institucije", a 13 puta se pominje "institucije BiH" - zaključio je Zvizdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.