NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o izmjenama Zakona o PDV-u

Usaglašenim tekstom zakona u BiH se uvodi diferencirana stopa PDV-a od nula posto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu

Predstavnički dom PSBiH. FENA

S. S.

30.8.2022

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen je izvještaj Zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH o postizanju identičnog teksta o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Usaglašenim tekstom zakona u BiH se uvodi diferencirana stopa PDV-a od nula posto na osnovne životne namirice, hranu i opremu za djecu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 posto na luksuznu robu, dok bi se na ostale proizvode i usluge primjenjivala dosadašnja jedinstvena stopa PDV-a od 17 posto.

Podsjećamo, na inicijativu SDS-a, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je uvođenje stope od pet posto za prvu kategoriju proizvoda, te stope od 22 posto za luksuzne proizvode.

Nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio amandmane delegatkinje Dušanke Majkić o uvođenju nulte poreske stope za prvu kategoriju proizvoda i ograničavanje primjene zakona do 31. decembra, te davanje UIO da precizira proizvode na koje će se primjenjivati nove poreske stope, uslijedilo je formiranje Zajedničke komisije oba parlamentarna doma za usaglašavanje teksta zakona, koja je usaglasila jedinstven tekst.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.