LIDER NIP-A

Konaković: Šmit će nametnuti izmjene Izbornog zakona

Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerovatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu, kazao je

Semir Drljević Lovac, Denis Bećirović i Elmedin Konaković u Novom Travniku. FENA

S. S.

30.8.2022

Nakon odrađenih konsultacija šefova opozicionih stranaka i visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona.

- Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerovatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje - rekao je Konaković.

Ide na ruku SDA

Kakvo će to rješenje biti, kaže, ostaje za vidjeti.

- Shvatamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast - poručio je Konaković.

Napraviti ravnotežu

- Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti učinkovita, da niko ne može blokirati nijedan proces - ocijenio je Konaković.

Lider Naroda i pravde je danas, baš kao i šef HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ranije komentirao istu temu, boravio u Novom Travniku na zajedničkoj konvenciji Ujedinjene opozicije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.