PRESUDE

Ljubuški dileri kokaina i policajac koji je s njima sarađivao osuđeni na 26 godina zatvora

Optuženi za organizirani kriminal visokog nivoa, kazali iz Tužilaštva ZHK

Grupa optužena u predmetu poznatom kao "Gastarbajter". Avaz

Piše: M. Sm.

31.8.2022

U Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu jučer su zbog neovlaštene prodaje i stavljanja u promet opojne droge na području Ljubuškog izrečene nepravomoćne presude Tadiji Ivanoviću (53), Andrei Majstorović (47), Ivanu Kolobariću (47), Ivanu Artukoviću (41), kao i Tomislavu Primorcu (43), pripadniku MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, i to zbog odavanja službene tajne.

Tako je ova grupa optužena za organizirani kriminal visokog nivoa, u predmetu poznatom kao „Gastarbajter“ osuđena na ukupno 26 godina zatvora.

Ivanoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od devet godina i 10 mjeseci, Martinović je osuđena na zatvorsku kaznu od pet godina, Kolobarić na četiri godine i dva mjeseca, a Artuković na tri godine i 10 mjeseci. Primorcu je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i dva mjeseca.


Organizovani kriminal visokog nivoa

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona su podsjetili da se prvih četvero teretilo za organizirani kriminal visokog nivoa.

- U vremenskom periodu od 2016. godine pa do 26. aprila 2018. godine zajedno sa sada preminulim Ž.M., kao pripadnici grupe ljudi organizirane u cilju neovlaštene prodaje i stavljanja u promet tvari koje su propisom proglašene opojnom drogom, i da su radi prodaje kupovali, držali, prodavali i posredovali u prodaji opojne droge kokain, koju drogu su prodavali na širem području Zapadnohercegovačkog kantona, čijom prodajom su za sebe stjecali protupravnu imovinsku korist.

Istom optužnicom T.P. se teretio da je kao policijski službenik zaposlen u PU Ljubuški, raspoređen na poslove kriminalističkog istražitelja u OKP PU Ljubuški, tada osumnjičenim osobama davao informacije o istražnim radnjama koje se protiv njih kao osumnjičenika provode od strane policijskih djelatnika MUP-a ZHK, Sektor kriminalističke policije i policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Sarajevo i da se sa jednim od osumnjičenika neposredno sastajao te im pribavljao podatke koji su službena tajna - naveli su iz Tužilaštva ZHK.

Dodali su da će nakon prijema pismenog otpravka prvostepene presude odlučiti da li će izjaviti žalbu na sankciju Vrhovnom sudu F BiH.


Uhapšeni u akciji SIPA-e

Osuđeni su, podsjetimo, uhapšeni u akciji „Gastarbajter“ koju su u aprilu 2018.godine izveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA),a u kojoj je tada slobode bilo lišeno 10 osoba.

Oni su se branili sa slobode, a u međuvremenu, koncem maja prošle godine preminuo je prvooptuženi u ovom predmetu, Željko Majstorović.

Optužnica je potvrđena u decembru 2020., a suđenje je počelo u februaru ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.