PONOVO POMJERIO ROK

Šteta: Očekuje nas još testiranja tramvajske pruge, rok završetka radova je ljeto 2023.

Na prvoj dionici sarajevske pruge, kroz sve faze njene izgradnje, učestvovalo je 262 radnika, naveo je

E. Ć.

31.8.2022

Šteta: Ovo je prvo testiranje - Avaz
Šteta: Ovo je prvo testiranje - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta objavio je na Facebook da je obavljena testna vožnja tramvaja na dionici rekonstruisane pruge od Ilidže do Čengić Vile.

- Ponosan sam što sam dio ovog projekta, kao i na sve osobe koje učestvuju u njegovoj realizaciji. Nakon više od 60 godina gradimo prugu koja će zajedno sa nabavkom novih tramvaja građanima dati tramvajski prevoz kakav zaslužuju. Ovo je prvo testiranje, u narednom periodu očekuje nas još testiranja kako bi ispitali sve funkcionalnosti. Izuzetno sam zadovoljan što se konačno mijenja slika Sarajeva.

Na prvoj dionici sarajevske pruge, kroz sve faze njene izgradnje, učestvovalo je 262 radnika. Na kolosjeku dužine od oko 12 kilometara, zamijenjene su stare šine koje godinama nisu omogućavale niti sigurnost niti funkcionalnost.

Pragove, koji su bili na staroj nefunkcionalnoj pruzi, zamijenio je novi podložni beton koji će dati dodatnu sigurnost, a u skladu sa evropskim standardima urađena je i drenažna i odvodnja oborinskih voda, koja ranije nije postojala.

Bitno je istaći, da svi materijali koji su korišteni na izgradnji ispunjavaju europske standarde i garantuju kvalitet i sigurnost nove sarajevske pruge. U sklopu plana ove dionice, završeni su radovi na sedam raskrsnica na kojima je postavljena nova pruga.

Mnogo posla i izazova je iza nas, kako na terenu, tako i izvan njega. Mnogo posla nas očekuje i u narednom periodu, tako da nastavljamo sa radom i realizacijom najvećeg projekta u Kantonu Sarajevu.

Testnoj vožnji prisustvovala je delegacija kineske kompanije, predstavnici nadzora, podizvođača i svih kompanija koje učestvuju u projektu. Rok za izgradnju sarajevske pruge je ljeto 2023. godine - napisao je Šteta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.