PREDSJEDNIK HDZ-A BIH

Čović uoči sjednice PIC-a: Očekujem da Šmit završi započeti posao

Dodaje da je opći dojam da su "najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sistemska diskriminacija hrvatskog naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini."

Dragan Čović: Moramo ukloniti diskriminaciju. AGENCIJE

S. S.

1.9.2022

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će Visoki predstavnik donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH koja osigurava jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine.

- Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje glavnog Dejtonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika - kazao je Čović.

Odluka je jasna i nedvosmislena

Dodaje da je opći dojam da su "najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sistemska diskriminacija hrvatskog naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini."

Čović tvrdi kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena, te da očekuje "da se najvažniji međunarodni faktori u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotuju pregovore u dobroj vjeri".

- Politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih faktora iz juna 2020. godine, uz prisustvo međunarodnih dužnosnika, garant reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama - rekao je Čović.


Kandidatski status

Kaže da rješavanje vodećih prioriteta ključni je zadatak Vijeća za implementaciju mira. 

- Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine - poručio je Čović te dodao:

- Konačno moramo stabilizirati političku situaciju u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana BiH, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u našoj domovini BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.