ALARMANTNO

Zbog nebrige vlasti problem sve izraženiji: Dva miliona stanovnika liječi 50 kardiologa

Oni negdje lebde, još u periodu od prije 10 godina, kaže Vranić

Kanton Sarajevo ima 22 kardiologa. Agencije

Piše: A. K. - Z. K.

2.9.2022

Zbog nebrige vlasti problem nedostatka medicinskog kadra u našoj državi postaje sve izraženiji i s pravom se postavlja pitanje ko će nas sutra liječiti.

Podaci iz 2021. godine pokazuju kako FBiH ima 2.168.602 stanovnika koje liječi samo 50 kardiologa. Od toga ih je skoro polovina u Kantonu Sarajevo, tačnije 22 kardiologa. Međutim, taj broj je više nego nedovoljan te, prema tome, u Kantonu Sarajevo po jedan kardiolog ide na 19 hiljada stanovnika.


Nije usklađeno

Kako je za „Avaz“ kazao ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić, najveći problem je u zakonskim okvirima. On objašnjava kako Ministarstvo zdravstva na federalnom nivou, koje vodi HDZ, od 2010. godine nije mijenjalo zakonske okvire.

- Mi još imamo te standarde i normative koji su zastarjeli u odnosu na broj stanovnika. Dakle, oni se nikada nisu pratili. Naprimjer, na 3.000 kreveta dođe jedan hirurg, što je deplasirano svugdje na svijetu. Hoću da kažem da niko nije u posljednjih osam godina promijenio nijedan pravilnik - kazao je Vranić.

Dodaje kako federalni nivo nije usklađen sa stvarnošću.


Vranić: Na 3.000 kreveta jedan hirurg. Agencije

- Oni negdje lebde, još u periodu od prije 10 godina. Prespavano je tih 10 godina, pa se onda nalazimo u situaciji da nam nedostaje kardiologa, pulmologa... - istakao je Vranić.


Dugo čekanje

Na isti problem ukazuje prim. dr. Denis Mačkić, specijalista interne medicine i subspecijalista kardiologije, šef Odjela za internu medicinu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

- Duže od pola godine se čeka na ultrazvuk srca, na holter, na dijagnostičke procedure i sve to pokazuje da treba tri puta više kardiologa što se tiče Sarajeva. Tri imamo u Općoj bolnici, dok ih oko 20 ima u KCUS-u. A samo čekanje na te dijagnostičke procedure znači da je strašan manjak kadra - rekao je prim. dr. Mačkić.


Mačkić: Strašan manjak kadrova. Agencije

Problem je, navodi, neplaniranje potreba stanovništva.

- Ako se jasno vidi da se godinu za godinom po šest mjeseci čekaju dijagnostički kardiološki pregledi, pa valjda treba da se upali alarm i kaže, evo, 20, 30, 100 specijalizanata kardiologije, da ljudi ne bi čekali toliko. A to je posao ministarstava na nivou kantona i nivou federacije - istakao je prim. dr. Mačkić.

Podaci Zavoda

Podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH pokazuju da Hercegovačko-neretvanski kanton ima 11 kardiologa, dok Tuzlanski ima devet. U USK su tri kardiologa (na 200.000 stanovnika). U Livnu ih uopće nema, dok u preostalih pet kantona radi po jedan kardiolog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.