TRGOVINA

Podaci UIO za prvih sedam mjeseci ove godine: BiH uvezla više od 202 miliona KM voća i povrća

Krompira i većinu proizvoda možemo proizvesti dovoljno za potrebe građana ove države

Uvezeno više od 170 miliona kilograma proizvoda. Agencije

Piše: A. Kukić

2.9.2022

Poljoprivrednici u BiH su na koljenima. Danima upućuju apele državnoj vlasti da im pomogne, jer je suša uništila oko 80 posto usjeva.

S druge strane, problema s uvozom voća i povrća u našu zemlju nema.

Tako je od januara do 31. jula ove godine uvezeno više od 170 miliona kilograma voća i povrća, pokazali su podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Na uvoz voća i povrća je potrošeno više od 202 miliona KM.


Enormna brojka

Najviše smo uvezli banana, i to u vrijednosti od 40 miliona KM, a zatim slijede agrumi (narandža, limun, mandarina) u vrijednosti od 26 miliona KM.

Ono što je začuđujuće jeste enormna cifra data za uvoz krompira, na što je utrošeno 12,6 miliona KM, a uvezli smo 16,5 miliona kilograma. Kada je riječ o paradajzu, uvezeno je 11,6 miliona kilograma u vrijednosti od 14,1 milion KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo kazao je za „Avaz“ da nije iznenađen, ali i da potrebe za ovolikim uvozom nema.


Bićo: Razumijem kad se uveze tenk, ali ovo ne. Agencije

- Krompira i većinu proizvoda možemo proizvesti dovoljno za potrebe građana ove države. Ne možemo proizvesti ananas i banane, ali nešto možemo. Samo država treba da podrži tu proizvodnju i da je zaštiti. Doći će period kad će ljudi bacati i krompir i jabuke i kruške jer ih neće imati kome prodati upravo zbog tog uvoza. Ja razumijem kad se uveze tenk, jer ga ne proizvodimo, ali je nenormalno da uvozimo ono što kod nas na balkonu može narasti - mišljenja je Bićo.


Zaštita domaćeg

Praksa prekomjernog uvoza, podsjeća Bićo, postoji godinama unazad. Ne uvozi se samo voće i povrće, građane posebno šokira količina uvezene vode. Glavni krivac je, kaže, država.

- Stalno tražimo zaštitu domaće proizvodnje. Državi to nije u interesu jer im je lakše uvesti kilu krompira, na nju se plate porez i svi ostali nameti, država stavi pare u džep, a ni orala ni kopala. A da bi se ovdje nešto proizvelo, treba uložiti, međutim, to je kapitalna investicija, dugoročno se isplati - zaključuje Bićo.

Kruške i jabuke

Za uvoz krušaka i jabuka za prvih sedam mjeseci ove godine potrošeno je skoro 11 miliona KM. Prema podacima UIOBiH, uvezeno je više od 15 miliona kilograma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.