REAKCIJE

Predsjednik Udruženja "BH novinari" Marko Divković: Iza hakerskih napada na "Avaz" stoji neko sa jasno određenim ciljem

Hakerski napadi na bilo koju redakciju, bilo kada, uvijek su imali isti cilj – ili da izazovu pritisak, ili da medij maknu sa tržišta, ističe Divković

Divković: Pošto je ovo drugo u primjeru Avaza nemoguće, ostaje samo ovo prvo, dakle da se izvrši pritisak na takvu redakciju. Avaz

Piše: A. Bajramović

3.9.2022

Hakerski napadi na "Avaz" nisu izvršeni napamet i iza njih ne stoji niko ko na taj način "ubija vrijeme", već neko vrlo sposoban, opremljen i sa jasno određenim ciljem, kazao nam je dugogodišnji novinar iz Tuzle i predsjednik Udruženja BH novinari Marko Divković.

- Hakerski napadi na bilo koju redakciju, bilo kada, uvijek su imali isti cilj – ili da izazovu pritisak, ili da medij maknu sa tržišta. Pošto je ovo drugo u primjeru Avaza nemoguće, ostaje samo ovo prvo, dakle da se izvrši pritisak na takvu redakciju – kaže Divković za portal "Avaza".


On strahuje da bi ovakva vrsta napada na bh medije mogla postati mnogo češća pojava, posebno kako odmiče predizborna kampanja.

- Mene samo plaši pomisao da bi ovo mogla biti neka vrsta najave mnogo većeg talasa ovakvih napada, jer imamo jako puno portala a u digitalnoj sferi to može biti jako veliki problem. Bojim se da će se broj ovakvih napada, kako odmiče izborna kampanja, povećavati, a da je ovo samo najava. Oni neće ići na sitnoga, već se uvijek ide na krupnu ribu da se pokaže moć onog ko stoji iza toga – ističe Divković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.