PREDSJEDNIK SDS-A

Šarović: Dodikova odluka je štetna za RS, Njemačka je najvažniji vanjskotrgovinski i politički partner BiH

Naše kompanije od svih zemalja EU, dvije trećine izvoze u Njemačku i dovode u pitanje egzistenciju hiljada porodica, naših radnika koji mogu da izgube radne dozvole, naših kompanija koje možda neće moći da izvoze u Njemačku, dodao je

Šarović: To je igranje, u pitanju su očito lične frustracije koje su uticale na ovakvu odluku. Avaz

E. Ć. / BN

2.9.2022

Njemačka je najvažniji politički i vanjskotrgovinski partner Bosne I Hercegovine. Uostalom, desetine hiljada naših ljudi iz Republike Srpske rade u Njemačkoj. Naše kompanije od svih zemalja EU, dvije trećine izvoze u Njemačku i dovode u pitanje egzistenciju hiljada porodica, naših radnika koji mogu da izgube radne dozvole, naših kompanija koje možda neće moći da izvoze u Njemačku - rekao je predsjednik SDS Mirko Šarović, reagujući na odluku Milorada Dodika da odbije agreman njemačkom ambasadoru u BiH.

- To je igranje, u pitanju su očito lične frustracije koje su uticale na ovakvu odluku. Mislim da je to nedopustivo i vrlo loše. Povlačenje vitalnog nacionalnog interesa je jedna dječija igra nekoga ko određene stvari ne razumije - istakao je Šarović.


On je rekao da uskraćivanje prava takvoj sili kao što je Njemačka, samo onako, jer mu se možda ne sviđa neka politika Njemačke, uskraćivanje nekih projekata je nedopustivo i ostavlja nesagledive posljedice.

- Zašto idemo šiljkom u oči i zloupotrebljavamo cijeli narod i cijelu Republiku Srpsku zbog njegovih ličnih frustracija prema Njemačkoj. Ovo ludilo treba da se zaustavi i vjerujem da hoće, da nas sve ne bi povukli u totalnu krizu odnosa sa jednom od najvažnijih zamalja partnera.

Njemačka je prije svega ekonomski najveći donator za Republiku Srpsku i BIH. Odlučno sam protiv toga, ovdje nema nikakve veze sa razumom I sa pameću. Ja mislim da ni na jedan način ovo nije odluka koja treba da krasi Republiku Srpsku - poručio je Šarović za BN.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.